Soldaten van de Grote Oorlog
De strijd om het Polygonebos (fase II). © Jade Huysentruyt
Toegankelijkheid: Op afspraak via vrtarchief@vrt.be
Deze programma’s kunnen bij de VRT opgevraagd worden via beeldarchief@vrt.be
link naar archief
In Soldaten van de Grote Oorlog van Erik Pertz en André Van de Vijver uit 1985 vertellen getuigen, de laatste overlevenden, van de Eerste Wereldoorlog over het alledaagse leven in die verschrikkelijke periode. Soldaten die de oorlog beleefden en burgers uit het bezette land of frontgebied als rechtstreekse getuigen kregen het woord en niet de politici of bevelhebbers.
In totaal werden drie uitzendingen gemaakt:
- ‘In de vuurlijn’ (1985) Hierin vertellen Vlaamse veteranen over hun ervaringen als soldaat in de Grote Oorlog. De Vlaamse oud-strijders vertellen over de begindagen van de oorlog en de terugtrekking achter de IJzer, het leven aan het front, de gasaanvallen en zelfverminkingen, de soldij, het transport en verzorging van gewonden, de ratten en de luizen, en de vriendschap en solidariteit onder lotgenoten.
- ‘Achter de linies’ (1985) met verhalen over de oorlogsgebeurtenissen in de onmiddellijke nabijheid van het geallieerde front. Soldaten vertellen over het leven achter de geallieerde linies in Vlaanderen. Ze brengen het aangrijpende verhaal van de slachtoffers van de gasaanvallen, het samenleven van burgers en soldaten, het onderscheid tussen soldaten en officieren, de soldaten uit ‘vreemde landen’ en de kinderen uit Vlaams-Britse relaties.
- ‘Unser Vaterland muss grosser sein’ (1988). Hierin vertellen Vlaamse ooggetuigen over het leven onder de Duitse bezetting. het verhaal van de Duitse inval en de paniek die daardoor bij de bevolking ontstaat, de hospitalisatie van Duitse soldaten, het vierde Duitse leger in Tielt, luchtgevechten, werken voor de Duitse bezetter en de geboorte van Vlaams-Duitse kinderen.