Twijfelindo
Armando Ello
EAN: 9789082565904
De collectie wordt beheerd door Armando Ello.
Toegang: Beperkt openbaar. Bij interesse kan contact opgenomen worden met Armando Ello via hoezoindo@gmail.com
Hoe zit dat bij mensen waaraan je niet meer kunt zien of ze Indisch zijn? Hoe ervaren ze de perceptie van anderen en hoe zien ze zichzelf? Voelen ze zich nog Indisch?
Armando Ello fotografeerde en interviewde deze zogenoemde Twijfelindo’s voor zijn gelijknamige project. Van de ruim 360 mensen die zich vrijwillig kandidaat stelden via de site hoezoindo.nl zijn er 277 in dit boek opgenomen.
Dit boek is voor iedereen die zich in de Indische cultuur en de persoonlijke verhalen interesseert. En misschien zullen lezers zich herkennen in dit verhaal en ontdekken dat ze meer Indisch zijn dan ze denken.
Over de fotograaf
Armando Ello (1980) fotografeert sinds 2004 Indische mensen van alle leeftijden en generaties voor publicaties en eigen projecten. De Indische cultuur heeft hem ontwikkeld als fotograaf en als persoon en daarom wil hij met zijn projecten iets betekenen voor de Indische gemeenschap.
Lengte: 10 – 60 minuten per interview
Met wie: Voornamelijk derde generatie (en enkele tweede en vierde generatie) met een Indo-Europese, Moluks-Indische, Papua, Indo-Afrikaanse en Javaans Surinaamse achtergrond in Nederland en wereldwijd.
Armando Ello wilde onderzoeken in hoeverre de Indische cultuur en familiegeschiedenis nog leeft onder de huidige generatie die de oorlogen in Zuid-Oost Azië niet heeft meegemaakt en de verhalen niet altijd heeft meegekregen. Met zijn fotoprojecten wil hij (de interactie tussen) identiteitsvorming en -beleving, de innerlijke zoektocht van de Indo-Europese diaspora wereldwijd en de perceptie van buitenaf bespreekbaar maken. Met het exposeren van zijn portretten hoopt hij bewustwording rondom de Indische identiteit te vergroten.
Er zijn twee fotoboeken verschenen met portretten en (delen uit) de interviews: Twijfelindo (2019) en Indo World Photo book (2020).
De interviews gaan in op gebeurtenissen en ervaringen in de jaren 1980-2020.
Er wordt voornamelijk over Nederland, Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Curaçao, Bonaire, Zweden, België, Noorwegen en Indonesië gesproken. Thema’s zijn o.a. identiteitsvorming, identiteitsbeleving, Indische cultuur, familiegeschiedenis, oorlogsverleden, orale overdracht, rootsonderzoek, rootsreizen.