menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Wijk C Utrecht

Groepsportret van vijf bewoners uit Wijk C te Utrecht

volksbuurtmuseum.nl

 

hetutrechtsarchief.nl

 

Aantal interviews: 248

 

Op termijn online en in de studiezaal 

 

Interviews met bewoners van Wijk C

In de komende jaren wordt een groot deel van het archief, met de steun van het Mondriaanfonds, gedigitaliseerd, beschreven en gepubliceerd op hetutrechtsarchief.nl en volksbuurtmuseum.nl. De collectie wordt in langdurige bruikleen gegeven aan Het Utrechts Archief, waar de originelen worden opgenomen in de depots. Daarnaast worden de stukken raadpleegbaar voor onderzoekers via de studiezaal.

 

Foto: Groepsportret van vijf bewoners uit Wijk C te Utrecht, die allen een bijnaam hebben, v.l.n.r.: Louis Bronius (‘De Sponzenduiker’), de heer Bontrop (‘De Kruk’), Jacobus Broekman (‘Kobus de Fots’), Johannes van den Oudenalder (‘Hannes de Kokkel’) en Piet A. Roomenburg (‘Piet de Brommert’). Circa 1930.
Bekijk het origineel

 

 

beeldcollectie volksbuurtmuseum

Het verleden verteld. Twintig interviews van het Volksbuurtmuseum Wijk C

Marja van der Wees e.a.

Uitgeverij: Stichting De Plantage
EAN: 9789080022461

Hoewel de naam van de Utrechtse Wijk C officieel in 1890 werd afgeschaft en de huizen tussen 1950 en 1980 voor een groot deel werden afgebroken, is de wijk nog steeds wijd en zijd bekend als volksbuurt. Wat rest zijn enkele gerenoveerde straten, een paar kroegen, de gerestaureerde Jacobikerk, en herinneringen – vele, vele herinneringen.

Twintig vraaggesprekken met bewoners van Wijk C leggen in dit boek het verleden bloot van een wijk vol grote gezinnen, nijvere kleinhandelaren, stevige sjouwers, kleine fabrieken en volkse kroegen. Een wijk met een uitgebreid straatleven en een grote saamhorigheid. Een wijk om nooit te vergeten.