menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Vuurwerkramp Enschede

Titel: Het stond in de krant: Twente door de lens van de persfotograaf

Auteur: Marco Krijnsen

Uitgever: Uitgeverij Wbooks, Zwolle, 2023

ISBN: 9789462585898

Op 13 mei 2000 ontplofte, midden in de wijk Roompot in Enschede, de vuurwerkopslag van S.E. Fireworks. Door de ontploffingen vielen er 23 doden waaronder 4 brandweermannen. Er waren bijna duizend gewonden en ongeveer tweehonderd huizen in deze wijk werden verwoest.

 

Naar aanleiding van de twintigjarige herdenking van deze ramp werd er een serie interviews met betrokkenen gemaakt tussen 2018 en 2019. Marco Krijnsen, publiekshistoricus en journalist bracht 23 betrokkenen in beeld. De interviews geven een goed beeld van de belevingen tijdens en na de ramp van zowel bewoners van de wijk als diverse andere betrokkenen waaronder een journalist, een politieman, een brandweerman, de weduwe van een omgekomen brandweerman, een fabrieksdirecteur, een hoofd sociale zaken en een wethouder.

 

De interviewer heeft eveneens een fotoboek uitgegeven over Twente. Aan de hand van 125 geselecteerde foto’s bespreekt Krijnsen de geschiedenis van Twente, waaronder de vuurwerkramp.

 

Een overview van de interviews is te vinden op de Atlasvanooit

De interviews zijn via Youtube doorzoekbaar met de termen “Atlas van Ooit interviews vuurwerkramp” – Ze staan op het Youtubekanaal @atlasvanooit5632

Dijkdoorbraak 1925/1926

Aantal ingenieurs bekijken het punt waar de dijkdoorbraak plaats vond tijdens de watersnoodramp. Overasselt, 1926 [SFA022813801], Het Leven, Spaarnestad Photo

Erfgoedplatform Heumen

 

Drie verhalen PDF

 

wandeling-info-10

 

Geluidsopnamen, films, foto’s en verhalen gaan mettertijd ook naar het Regionaal archief Nijmegen

 

Over de watersnoodramp in Overasselt en Nederasselt op oudejaarsdag 1925 zijn drie verhalen opgetekend van ooggetuigen die tijdens de dijkdoorbraak in Overasselt woonden. Zij waren toen respectievelijk 7, 5,5 en 5 jaar oud. Wat zij in 1925 niet wisten, was dat het water al dagenlang tot aan de kruin van de dijken stond als gevolg van sneeuw en hevige regenval eind december. Met oudjaar stond de zuidwestenwind pal op de kwetsbare dijk en het water sloeg een gat van honderd meter in de dijk tussen Overasselt en Nederasselt ter hoogte van boerderij ´t Roth.
Pastoor van Riel was tijdens de vroegmis in Overasseltse kerk even na half acht met de parochianen bij het Evangelie. Voor hij er erg in had stroomde de kerk leeg en bleef achter met één misdienaar. Zij hoorden iemand roepen: “D´n diek is deurgebroken.”