Het Oorlogs- en Informatiecentrum Drenthe (OICD) heeft de verhalen rond de oorlogsmonumenten in Drenthe vastgelegd in zes documentaires. Het OICD wil de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Drenthe levend houden.
Met het oral history-project Mien Oorlog, oeze naogedachtenis legde het OICD verhalen vast over oorlogsmonumenten in elk van de voormalige 34 Drentse gemeenten.
Er zijn langere versies gemaakt. Onduidelijk of die nog ergens beschikbaar zijn.
De zes documentaires, die ieder tien minuten duren, zijn gemaakt op basis van Oral History: de getuigenis van betrokkenen en herinneringen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt en daar nog verslag van kunnen doen. Aanleiding vormen de oorlogsmonumenten van de toenmalige Drentse Gemeenten. Achter elk monument gaan bijzondere verhalen schuil. Het gaat om de onderstaande verhalen:
Roeli Roelfsema
Chirurg en gynaecoloog Johan Roelfsema uit Meppel is slachtoffer van de Silbertannemoord en wordt op 29 september 1943 nabij Ruinen doodgeschoten. Zijn vrouw was op dat moment net zwanger. Het is een zoon, Roeli. Een zoon die Johan Roelfsema nooit zal kennen.
Johannes Post
Johannes Post, Drents verzetsheld. Hij bracht illegale lectuur rond. Vergaarde distributiebonnen, vervalste persoonsbewijzen, bood joden en verzetsstrijders onderdak en bood gewapend verzet. Zijn kinderen vertellen over hun belevenissen in de oorlog.
Coba van der Helm
Op de boerderij van Jan en Annechien van der Helm in Nieuwlande zaten jarenlang drie Joodse onderduikers; de familie Lelie en de advocaat Maurits Levie. De zus van Coba zou later met hun Nederlandse onderduiker Andries van Grondelle trouwen.
Bouke de Jonge
Drie Drentse jongens uit Eeserveen komen na de bevrijding om het leven door ontplofte Duitse munitie in de bossen van Odoorn. Bouke de Jonge en een ander vriendje overleven de ramp.
Piet Pomp
Piet Pomp ziet het nog zo gebeuren, De eindeloze luchtgevechten in het zwerk boven Nieuw-Dordrecht. Op leven en dood, want maar al te vaak stortten er vliegtuigen naar beneden. Net als die keer dat zijn huis bijna was afgebrand.
Floor Aukema
De vader van Floor, Evert Aukema, wordt in 1944 opgepakt als verzetsstrijder en komt nooit meer terug. Gestorven in concentratiekamp Neuengamme. Floor heeft nog verschillende herinneringen aan zijn vader.