menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Hellships

 

Kees Maaswinkel heeft de interviews afgenomen ten behoeve van vier documentaires over hellships: Hellships naar Flores en de Molukken, Hellships naar Sumatra, Hellships naar Birma, Helltrains naar Thailand en Hellships naar Japan. De doelstelling was om het verhaal te vertellen van de mensen die het Japanse krijgsgevangenschap hebben meegemaakt.

 

De interviews zijn ook gebruikt voor de tentoonstelling: Japanse Hellships. Gevangen op zee in Museum Sophiahof. Tijdens de interviews zijn kopieën gemaakt van enkele egodocumenten van de geïnterviewden. Het is nog niet duidelijk of deze
opgenomen gaan worden bij het interviewmateriaal.

 

Er wordt voornamelijk over Indonesië, de Molukken, Flores, Java en Sumatra, Thailand, Birma, Nederland en Japan gesproken. Thema’s zijn o.a. Tweede Wereldoorlog, passagiers hellships, helltrains, scheepstransporten krijgsgevangenen, oorlogsstrategie Amerikanen, repercussies, aankomst op locatie, Amerikaanse torpedering, Japanse marine, Birma  spoorweg.

 

De collectie wordt beheerd door Kees Maaswinkel. In de nabije toekomst wordt de collectie ondergebracht bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).
De collectie is (nog) niet toegankelijk. Bij interesse kan contact opgenomen worden met Programma Indisch Erfgoed Digitaal.
De collectie is gedigitaliseerd. 

Documentaire Hellships naar Flores en de Molukken:

 

Documentaire Hellships naar Sumatra:

Documentaire Hellships naar Birma, helltrains naar Thailand:

 

Documentaire Hellships naar Japan: