De interviewers van De Stem van Leiden hebben met tientallen oudere Leidenaren gesproken over het leven van vroeger in de sleutelstad. Dit project zit al op 126 interviews!
Het oral history-project, dat startte in 2015, staat als een huis en loopt nog steeds door.
Er is voor interviewers een overzichtelijke handleiding gemaakt en twee informatiefolders om uit te delen, zowel voor mensen die willen vertellen over vroeger als voor mensen die belangstelling hebben om te interviewen.
Een overzicht van alle verhalen n.a.v. de interviews door de commissie De Stem van Leiden, die onderdeel is van de Historische Vereniging Oud Leiden en samenwerkt met Erfgoed Leiden en Omstreken en de Opleiding Geschiedenis van de Universiteit Leiden:
De geschiedenis verteld – De Stem van Leiden
In februari 2023 spraken wij twee vrijwilligers van De Stem van Leiden over hun aandeel aan het project. Benieuwd naar hun verhalen? lees het via de link hieronder.
Zelf aan de slag: interview met vrijwilligers Stem van Leiden
Aantal interviews: onbekend
Transcripties: gemaakt
Toegankelijkheid: onbekend
Oral history project onder leiding van Jan Laurier was het derde onderdeel van workshopachtige manifestatie rond de geschiedenis van de Leidse textiel (afgekort WOLT).
De andere twee onderdelen waren een tentoonstelling over de textielindustrie en een wetenschappelijk congres met lezingen over de Leidse textielgeschiedenis.
Stemmen uit het Leidse fabrieksverleden
Ex-werknemers via het Gemeentearchief getraceerd, op basis van het Krantz-onderzoek van Jaap Moes. Dirk Jaap Noordam van de Vakgroep Geschiedenis werkte met studenten aan de interviews en kwam bij de werkgroep oral history van de Dirk van Eck-Stichting.
Het project werd in 1998 afgesloten met het boek Door de wol geverfd
Door de wol geverfd
Auteur: J. Laurier
Co-auteur: J.K.S. Moes Jan Laurier
ISBN: 9789057300189
Zeven eeuwen lang was Leiden tot ver over de grenzen bekend om zijn textielindustrie. Vele Nederlanders hebben onder een Leidse wollen deken geslapen of een trui gedragen die was gemaakt van garen uit de Sleutelstad.
In de jaren zeventig sloten de laatste Leidse textielfabrieken hun poorten. Dat betekende voor veel mensen ook het einde van het werk dat ze vaak tientallen jaren hadden verricht.
In dit boek staan deze mensen centraal. Spinners, wevers en anderen die aan de machines hebben gestaan, vertellen hun levensverhaal. Maar niet alleen zij: ook fabrieksdirecteuren en bedrijfsleiders komen uitgebreid aan het woord en werpen hun licht op de voormalige arbeidsomstandigheden en het wel en wee in de verschillende textielfabrieken.
Op deze wijze biedt Door de wol geverfd een gevarieerd beeld van de Leidse textiel in de twintigste eeuw en van een industriële bedrijfscultuur die nu vrijwel overal in Nederland verdwenen is.
Rijksuniversiteit Leiden
Aantal interviews: 164
Rijksuniversiteit Gent
Aantal interviews: 146
Transcripties: Op enkele na zijn deze gesprekken alle getranscribeerd
Toegankelijkheid: onbekend
Oral history interviews uit een gedeeltelijk gecoördineerd onderzoek van twee groepen aan respectievelijk de Rijkuniversiteit Gent en de Rjksuniversiteit Leiden over de subjectieve beleving van het onderwijs door leerkrachten en leerlingen, volgens de biografische methode.
164 gesprekken met oud-leerkrachten
90 gesprekken met 40 leerkrachten (Leiden)
73 gesprekken met 33 leerkrachten (Gent)
146 gesprekken met oud-leerlingen
54 gesprekken met 37 leerlingen (Leiden)
92 gesprekken met 46 textielarbeiders (Gent)