menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Stellingverhalen

 

De Nederlandse militaire geschiedenis vormt een belangrijk deel van ons verleden én is van invloed geweest op ons landschap. Werden eeuwen geleden veel veldslagen uitgevochten op zee, ook bij de verdediging van regering, koning en hoofdstad vormde water een belangrijk element. Inundatie van een cirkel laaggelegen gebieden rondom Amsterdam vormde de basis van de Stelling van Amsterdam, in 1996 tot Unesco Werelderfgoed verklaard. 42 forten en batterijen moesten die Stelling verdedigen, maar gevochten is er nooit. In vier projecten laat ik de mensen die betrokken zijn bij de forten hun verhaal vertellen over heden en verleden.
De projecten worden uitgevoerd in opdracht van de Stichting Verhalen Verbinden. De boeken worden uitgegeven door Stichting Uitgeverij Noord-Holland. Reeds uitgevoerd en in boekvorm uitgegeven zijn de volgende projecten:

 

  • Leven langs de Liniedijk over het noordwestfront van de Stelling
  • Leven op de Stelling over het zuidwestfront van IJmuiden tot Kudelstaart
  • Kraijenhoff keert terug over het Zuiderzee- en het Noordfront
  • Herauten op de Stelling

Molenaars in Noord-Holland

 

In 2017 is het beroep van de Nederlandse Molenaar door Unesco tot immaterieel werelderfgoed verklaard. Op de lijst van Immaterieel erfgoed staan, naast tradities, rituelen, en gebruiken ook ambachten en beroepen die mensen niet verloren willen laten gaan en die ze willen doorgeven aan volgende generaties. Beschermen van immaterieel erfgoed kan door het levend houden (te gebruiken), kennis en vaardigheden doorgeven en door de verhalen van de uitoefenaren van het ambacht vast te leggen en aan het publiek door te geven.

 

Met het nieuwe verhalenproject Molenaars in Noord-Holland wil Stichting Verhalen Verbinden het verhaal van de molenaar en van andere ambachten die bijdragen aan het instandhouden van de molen vastleggen en doorgeven. Dit doen ze door verhalenbijeenkomsten met molenaars, publieksbijeenkomsten en vooral door alle verhalen van molenaars, andere molenberoepen en de bij de molens betrokken vrijwilligers en professionals in een boek vast te leggen. Kenmerkend voor hun boeken is dat ze laagdrempelig zijn en voor een breed publiek toegankelijk.

Uitgeverij Noord-Holland, uitgever van de boeken Leven van de Wind (2007) en Molens in Noord-Holland (1981) wil het boek graag uitgeven. Het boek met persoonlijke verhalen sluit mooi aan op de deze ‘standaardwerken’ over de molens in Noord-Holland.

Het boek verschijnt in de 2e helft van 2023.

Beleef Oud-IJmuiden

BeLeef Oud-IJmuiden, een project van de Stichting Verhalen Verbinden en is uitgevoerd door Marlenne Schrijver en Agnes de Boer in samenwerking met de Stichting Welzijn Velsen.

 

In 2014 en 2015 hebben Agnes de Boer en Marlenne Schrijver zo’n veertig Oud-IJmuidenaren geïnterviewd. Deze verhalen verschenen in de IJmuider Courant en zijn verzameld in het boek Beleef Oud-IJmuiden. Het boek is rijkelijk aangevuld met anekdotes uit de geschiedenis van Oud-IJmuiden en gaat over kanaalgravers, kaairidders, vissers, staalwerkers, winkeliersters, kraamvrouwen, wijkwerkers en in ieder geval over pioniers en harde werkers. Agnes en Marlenne hebben het boek aangevuld met foto’s uit officiële én persoonlijke archieven.