menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

En toch verschillend

Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid 1960/2000

A. van der Veen, D. Verhoeven
Uitgeverij Verloren b.v., 2005

ISBN: 9789065508683

 

Kloosterzusters in de woelige jaren zestig en daarna, dat was het onderwerp van dit historisch onderzoek. Op basis van archiefmateriaal, maar vooral ook op grond van veel gesprekken met zusters, werd gezocht naar wezenlijke veranderingen én naar constanten in een ruim anderhalve eeuw oude congregatie.

 

Een golf van vernieuwing rolde in de jaren zestig door de westerse samenleving, inclusief de katholieke kerken en kloosters. In het leven van kloosterlingen veranderde zo ongeveer alles: hun werk, hun leefwijze, hun uiterlijk en de omgang met elkaar en anderen. Velen traden uit, anderen ontwikkelden binnen het kloosterleven een nieuwe manier van religieus zijn. Dit boek laat zien hoe dit veranderingsproces zich voltrok bij de ‘Zusters van Tilburg’, zoals zij in de volksmond bekend staan. Zij vormen de grootste Nederlandse zustercongregatie met vestigingen in meer dan tien landen, verspreid over vier continenten. Op basis van archiefonderzoek en vele interviews is een geschakeerd beeld ontstaan: van vreugde over nieuwe kansen, van pijn om het verlies van tradities, van onzekerheid over de nieuwe koers, maar bovenal van de worsteling om als groep een eenheid te blijven terwijl de leden toch verschillend mogen zijn.

Ode aan mijn vader, de gastarbeider

Bibliotheek Midden-Brabant

 

Programmamaker Halima el Hajoui-Özen

 

Stadsmuseum Tilburg

expositie-ode-aan-mijn-vader-de-gastarbeider

Turkse en Marokkaanse gastarbeiders zijn al bijna zestig jaar onderdeel van de Tilburgse geschiedenis. Door de gezinshereniging kwamen ook hun gezinnen naar Nederland. Inmiddels is Tilburg het thuis geworden voor vele kinderen en kleinkinderen van deze gastarbeiders. Maar tot nu toe ontbreken hun verhalen nog altijd in het materiële en immateriële erfgoed van de stad.

 

Programmamaker Halima el Hajoui-Özen en Stadsmuseum Tilburg ontwikkelden daarom een programma over de komst van Turken en Marokkanen in Tilburg en Udenhout in de jaren 60 en 70. Onderdeel hiervan is deze video waarin drie kinderen van gastarbeiders vertellen over hun vader.

 

Over de Bibliotheek Midden-Brabant

De Bibliotheek wil de wereld van mensen groter maken. Alle Midden-Brabanders verdienen namelijk de kans hun talenten te ontplooien en moeten optimaal kunnen deelnemen aan de maatschappij. Kennis en verhalen zijn daarbij essentieel. De Bibliotheek is hierin volop in beweging.