menu

Wijk C Utrecht

Groepsportret van vijf bewoners uit Wijk C te Utrecht

volksbuurtmuseum.nl

 

hetutrechtsarchief.nl

 

Aantal interviews: 248

 

Op termijn online en in de studiezaal 

 

Interviews met bewoners van Wijk C

In de komende jaren wordt een groot deel van het archief, met de steun van het Mondriaanfonds, gedigitaliseerd, beschreven en gepubliceerd op hetutrechtsarchief.nl en volksbuurtmuseum.nl. De collectie wordt in langdurige bruikleen gegeven aan Het Utrechts Archief, waar de originelen worden opgenomen in de depots. Daarnaast worden de stukken raadpleegbaar voor onderzoekers via de studiezaal.

 

Foto: Groepsportret van vijf bewoners uit Wijk C te Utrecht, die allen een bijnaam hebben, v.l.n.r.: Louis Bronius (‘De Sponzenduiker’), de heer Bontrop (‘De Kruk’), Jacobus Broekman (‘Kobus de Fots’), Johannes van den Oudenalder (‘Hannes de Kokkel’) en Piet A. Roomenburg (‘Piet de Brommert’). Circa 1930.
Bekijk het origineel

 

 

beeldcollectie volksbuurtmuseum

Smokkelmuseum Cranendonck

Smokkelen is van alle tijden, denk maar eens aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Door de Europese eenwording is het karakter van smokkelen wel veranderd. Verhalen van vroeger en nu worden getoond in het Smokkelmuseum. 

Oral history interviews om de verhalen van (ex-)smokkelaars en douane medewerkers op te halen.

De thuisbevalcultuur

 

https://www.dethuisbevalcultuur.nl/

 

Uitvoering:

Vertelburo

Makers: Jet Homoet en Ane C.Ose

 

Het project vindt plaats onder de paraplu van stichting Ziezo:

 

ZieZo 

 

 

immaterieelerfgoed.nl

De levensverhalen, de oral history, van de verloskundigen, kraamverzorgenden en gynaecologen geven inzicht in wie en wat hen heeft gevormd, hoe zij tot de keuze van hun beroep zijn gekomen en welke ervaringen zij hebben opgedaan in de uitoefening ervan. Het verhaal wordt verteld vanuit de persoonlijke beleving, waardoor wij hen zowel in hun handelen als in hun gevoelsleven leren begrijpen. De verzamelde verhalen geven zicht op onze thuisbevalcultuur.

 

Waarom dit project?

 

  • Thuis, in je eigen vertrouwde omgeving bevallen van je kind; in Nederland is dat een reële optie voor de meeste vrouwen. Nóg wel. Want het percentage vrouwen dat thuis haar kind baart, is in 30 jaar tijd ver teruggelopen; van 35% in 1990 tot 13% in 2020​
  • De geboortezorg in Nederland is uniek, van over de hele wereld komen zorgverleners hier kijken hoe we dat toch doen – met die sterke verloskundigen en stoere vrouwen.
  • 6 november 2021 kreeg de Nederlandse thuisbevalcultuur de officiële status van Immaterieel erfgoed.
  • Onlosmakelijk verbonden met onze geschiedenis, voortgekomen en verankerd door een cultuur van doe maar normaal en geen poeha en vanuit het uitgangspunt dat vrouwen zelf beslissen over waar en hoe zij willen bevallen.
  • Door een breed scala van oorzaken en ingrijpende hervormingen in de geboortezorg, staat de thuisbevalling onder druk. Hoe ziet de verloskundige, de kraamverzorgende en de gynaecoloog de toekomst van de thuisbevalling?

 

1954: Roep de vroedvrouw: Leerling-vroedvrouw op fiets naar bevalling. Op achtergrond de Kweekschool voor Vroedvrouwen in de Camperstraat, te zien is de zijgevel in de Ruijschstraat.

Alleen in Nederland wordt een zwangere vrouw gevraagd of ze thuis of in het ziekenhuis wil bevallen.

 

Zeeuws DNA in oral history

In de serie ‘Zeeuws DNA in oral history’ zijn persoonlijke verhalen verzameld en vastgelegd over en gerelateerd aan de Zeeuwse geschiedenis. Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met het Watersnoodmuseum, het Bevrijdingsmuseum Zeeland, het Industrieel Museum Zeeland en het Zeeuws maritiem muZEEum. Elk museum heeft eigen onderwerpen aangedragen en samen geven ze een beeld van het DNA van Zeeland via oral history.

Defensiehaven

interviews:
mijngelderland.nl


Oud-militairen vertellen, soms voor het allereerst, over hun ervaringen rondom deze geheime haven aan de Rijn.

De Defensiehaven was onderdeel van de IJssellinie: een waterlinie uit de Koude Oorlog die het land moest beschermen tegen een mogelijke invasie van de Sovjet Unie. De IJssellinie en daarmee de Arnhemse haven waren tot het einde van de Koude Oorlog uiterst geheim. Verhalen over deze tijd zijn daarom heel schaars.

Markante Bommelaars

Met vijftig markante Bommelaars vijftig jaar terug in de tijd

Zaltbommel groeide in de afgelopen vijftig jaar uit van een slaperig stadje aan de Waal tot een moderne stad in het midden van het land. In dit boek vertellen bekende Bommelaars hoe het leven is veranderd in Zaltbommel. 

Voormalig huisarts en schrijver Paul van Dijk heeft de ­geschiedenis van een halve eeuw ­Zaltbommel ­opge­tekend aan de hand van vijftig ­gesprekken. ­Markante ­bewoners van ­Zaltbommel ­vertellen over de recente ­geschiedenis van de kerk, de kunst, het onderwijs, de ­politie, de huizenmarkt, de politiek, de multi­culturele samenleving, en over de ­liefde voor hun stad. 

 

Ontdek aan de hand van die ­verhalen hoe een stad verandert en hoe we ook vandaag de dag, met elkaar ­geschiedenis blijven schrijven. 

 

De markante Bommelaars zijn geportret­teerd door fotograaf ­André Dieterman. Het boek geeft u daardoor niet ­alleen een bijzonder beeld van het recente verleden van Zaltbommel, het is door de prachtige foto’s ook een uniek lees- en kijkboek dat op geen enkele leestafel mag ontbreken.

Nederland, Europa en het Verdrag van Maastricht

Minister-president Ruud Lubbers (r) spreekt de pers toe tijdens een conferentie in Maastricht, na afloop van de onderhandelingen van de EG-leiders over de Europese Unie. Toekijkend zijn de voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors (c) en de minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek.

Politiek oral history-project:
Nederland, Europa en het Verdrag van Maastricht

Wat gebeurde er achter de gesloten deuren in het Gouvernement op negen en tien december 1991? Welke regeringsleiders domineerden de Eurotop? Hoe kwamen de deals tot stand? Wie waren de winnaars, wie de verliezers? Dit zijn enkele van de vragen waar we antwoord op zoeken in ons politieke oral history-project.

We stellen die niet alleen aan de hoge heren en dames politici en diplomaten. Maar ook aan bankiers, economen, lobbyisten, journalisten en opiniemakers. We richten ons in de eerste plaats op de Nederlandse kant van het verhaal, maar laten ook relevante actoren uit de ons omringende landen – Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk – aan het woord.

Boeren uit de streek en de grensregio lieten flink van zich horen tijdens de top van ‘91

Publieksproject oral history: Mestreech ’92

We verzamelen ook de verhalen van de ‘gewone’ Maastrichtenaren en Limburgers. Want alle herinneringen aan de Eurotop van 1991 en ondertekening van het verdrag in 1992, zijn cultureel erfgoed. Ook die van het grote publiek. Ze leren historici hoe een lokale gemeenschap inspeelde op een gebeurtenis van wereldbelang.

 

Was u tijdens de Eurotop chauffeur van regeringsleiders? Deed u mee aan de boerenprotesten? Speelde u als ondernemer of met uw vereniging in op deze bijzondere gebeurtenis? Heeft u misschien als ambtenaar meegewerkt aan de voorbereidingen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via de website van Mestreech ’92. Bekijk de eerste anekdotes en deel ook uw verhaal!

Verhalen uit de Rotterdamse vrouwenbeweging

Hoe zag de geschiedenis van de Rotterdamse vrouwenbeweging er precies uit en wat heeft ze de afgelopen decennia bereikt? Dat is het onderwerp van de expositie ‘Gerse vrouwen’ bij galerie en erfgoedlab DIG IT UP.

 

Als je wilt meewerken, dan kun je jezelf nu inschrijven voor een cursus Oral History. 

 

Serie workshops

In een serie van drie workshops Stories in Motion leer je de ins en outs van het Oral History interviewen, om vervolgens zelf aan de slag te gaan. Je interviewt maximaal drie mensen en verwerkt de interviews op zo’n manier dat ze vindbaar zijn voor onderzoekers en andere geïnteresseerden.

 

De eerste workshop vindt plaats op zaterdag 16 oktober op locatie bij Dona Daria. De tweede workshop vindt plaats op vrijdag 12 november op de Erasmus Universiteit Rotterdam. De derde workshop staat gepland op een vrijdag in januari 2022, bij het Stadsarchief Rotterdam. De afronding van Stories in Motion vindt plaats in de week van 8 maart 2022, de week van de Internationale Vrouwendag.

 

Women of Almere

Portretten van Almeerse vrouwen met een migratie-achtergrond

Video met introductie over Women of Almere

 

project women of almere

Van 14 oktober 2021 t/m begin maart 2022 is in stadsarchief Almere Women of Almere te zien, een tentoonstelling met 50 portretten van Almeerse vrouwen die, net als de fotograaf Lyla Carrillo Quan – van der Kaaden, vanuit een ander land naar Almere kwamen. De tentoonstelling bestaat uit fotoportretten, audio-opnamen met levensverhalen van de vrouwen en een cultureel randprogramma.

 

De tentoonstelling is vanaf 14 oktober 2021 te zien in het Stadsarchief op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur. Speciaal voor deze tentoonstelling is het stadsarchief ook een aantal keer geopend op zaterdagen, de eerste keer op zaterdag 16 oktober vanaf 11.00 uur.

Oral history booth

digitup.nl

 

 

Verhalen spelen een grote rol bij het bewaren van Rotterdams erfgoed. DIG IT UP wordt daarbij gesteund door de Erasmus Universiteit Rotterdam, naar aanleiding van hun ‘stories in motion’ project. 

 

Het vastleggen van verhalen zal een nog grotere impuls krijgen door de in te stellen oral history booth. Vanaf juni 2021 tot september 2022 zullen bezoekers contactloos hun verhalen en anekdotes over de onderwerpen van DIG IT UP kunnen vertellen. Die verhalen worden vervolgens gedeeld in de database en op de website van DIG IT UP.

 

Directeur Simone da Silva is blij met de steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds. “Ik verwacht hiermee nieuwe vrijwilligers te kunnen aantrekken en opleiden. En vooral onze kerntaak, het vastleggen van de Rotterdamse stadscultuur, met nog meer succes te kunnen uitvoeren.” 

 

digitup.nl/oral-history-booth/