menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Online expo HOOR HAAR

HOOR HAAR is een digitale en blijvende variant van de gelijknamige, tijdelijke expositie over Rotterdamse feministische mediamakers, die in september in Het Nieuwe Instituut veel belangstelling trok tijdens Feminist Assembly Month.

 

Voor Orange The World 2022 hebben de samenstellers Marjan Beijering en Anouk van Mil een extra deel toegevoegd aan de online expositie. Met de focus op projecten van Rotterdamse mediamakers in de strijd tegen geweld tegen en intimidatie van vrouwen. Ze doorzochten het historisch beeldmateriaal van Feministiese Filmgroep Storing en verzamelden hedendaagse voorbeelden.

 

Storing

HOOR HAAR gaat over de activiteiten van de feministische Filmgroep Storing, een groep vrouwen die rond 1980 actief was in Rotterdam. De expositie is een vervolg op het project Gerse Vrouwen van DIG IT UP en Dona Daria. In deze expositie staat het verhaal van Mieke de Wit centraal. Zij was een spin in het web van de Rotterdamse vrouwenbeweging en ook betrokken bij de oprichting van de faculteit vrouwenstudies.

 

Wat motiveerde de vrouwen van Storing om zelf films te gaan maken? En waarom is het belangrijk om die verhalen te archiveren? Het zijn vragen die in deze expositie beantwoord worden. Want onderwerpen zoals het recht op abortus, deeltijdarbeid en seksuele intimidatie zijn nog steeds actueel en de Feministische Filmgroep Storing leerde ons hoe belangrijk het is de beeldvorming daarover te beïnvloeden. Tal van vrouwen brengen die boodschap nu in praktijk: Fabrique Erotique vindt een beeldtaal voor vrouwelijk genot, CatcallsofRott markeert op straat de plekken waar vrouwen zijn lastiggevallen en Zonta laat zien dat ook mannelijke rolmodellen geweld tegen vrouwen onacceptabel vinden.

 

De online expositie is te bekijken via de website van DIG IT UP.