menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Oproep: Spreek je Papiamentu en wil je een belangrijke bijdrage leveren aan het erfgoed van Curaçao?

We zijn op zoek naar mensen die vloeiend Papiamentu spreken, die korte fragmentjes willen inspreken op hun telefoon.

 

Op Curaçao is veel oud audio-materiaal te vinden dat van waarde is voor de geschiedschrijving van het eiland. Denk bijvoorbeeld aan de oral history interviews die Rose Mary Allen afnam in de jaren 80 en 90. Dit is belangrijk erfgoed, maar helaas is het Papiamentu nog niet opgenomen in AI-spraakherkenningssoftware. Dit belemmert mensen om snel en efficiënt transcripties te maken van audio-opnames in het Papiamentu en het materiaal toegankelijk te maken. 

 

Samen kunnen we dit probleem oplossen! We kunnen de software trainen met de prachtige klanken van het Papiamentu, zodat we makkelijk gesproken teksten Papiamentu kunnen omzetten naar geschreven teksten. Maar hiervoor hebben we jullie hulp nodig.

 

De opnames duren maximaal 30 seconden en het kan gewoon met een telefoon. We begrijpen dat jullie tijd kostbaar is, maar het zal niet veel tijd in beslag nemen. Wij leveren de teksten aan, je hoeft alleen voor te lezen, het op te nemen en naar ons te mailen. 

 

Hoe meer mensen meedoen, hoe beter we het programma kunnen trainen. Met jullie bijdrage zorgen we voor een belangrijke ontwikkeling voor het erfgoed van Curaçao en het Papiamentu!

 

Meedoen? Mail ons voor meer informatie en de teksten via mila@sprekendegeschiedenis.nl

 

De oproep is ook in PDF-bestand te downloaden. Het delen van de oproep wordt gewaardeerd. 

 

Foto: “Curaçao, W.I., WILLEMSTAD, Ingang van de Haven in de jaren 20