menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Oral history houdt de verhalen en erfgoed uit de Koude Oorlog levend

Een mooi project van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over het inzetten van oral history bij het erfgoed van de Koude Oorlog.

 

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil de kennis over deze periode vermeerderen, om zo dit kwetsbare erfgoed voor de volgende generatie te behouden. Hiervoor ging de RCE onder andere de samenwerking aan met de Reinwardt Academie in Amsterdam. Studenten deden hun afstudeeronderzoek naar de Koude Oorlog en kregen daarbij hulp van experts. Britt van der Kolk en Bloeme van Bennekom waren twee van die studenten. Britt: “We studeerden allebei Cultureel Erfgoed en zagen een oproep van de RCE of we een scriptie wilden schrijven over de Koude Oorlog. Daar wilden we graag aan meedoen.

 

Mondelinge bronnen als onderbouwing & inspiratie

“Je bent met iemand herinneringen aan het ophalen en je gaat niet zomaar even een vragenlijstje af. Je laat ze vooral zelf aan het woord. Het voelde daardoor meer aan als een gesprek dan een enorm interview”, vertelt Bloeme. Het heeft beiden ook tot nieuwe inzichten gebracht, noemt Britt: “In boeken staat vooral dat de Koude Oorlog een periode van angst was. In mijn interviews kwam er juist een nuchter beeld naar boven. De mensen die ik sprak waren helemaal niet bang. Dat gaf me een heel ander perspectief.” Ook het beeld van Bloeme is door oral history veranderd: “Omdat het communisme draaide om gelijkheid en gelijke rechten had ik het idee dat vrouwen er veel meer voor het zeggen hadden. Maar de meeste vrouwen waarmee ik sprak vertelden dat dat helemaal niet zo was en er maar weinig werd gesproken over feminisme. In de jaren tachtig begon dit wel te veranderen.”

 

Meer informatie en waarom dit programma goed past bij het Verdrag van Faro lees je hier.