menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Video opnemen: hoe doe je dat?

 

Apparatuur (uitrusting):

 1. videocamera (minimaal full HD) – [voor gebruik mobiele telefoon zie hieronder]
 2. opzetmicrofoon (richtmicrofoon) of dasspeldmicrofoon
 3. statief
 4. lichtnetvoeding
 5. hoofdtelefoon
 6. SD-kaartje minimaal 32 GB 10 (SD HC)
 7. verlengsnoer (haspel)

 

Het interview (technisch)

 

Op locatie

 1. Zet statief uit (Let op waterpas op het statief)
 2. Pak camera + opzetmicrofoon
 3. Schroef richtmicrofoon boven op de camera – stop stekker van microfoon in camera of breng dasspeldmicrofoon aan op de kleding van de te interviewen persoon
 4. Steek SD-kaart in de camera
 5. Zet camera (+ microfoon) op statief (Let op waterpas op het opzetstuk van de camera)
 6. Camera aansluiten op het lichtnet (eventueel via verlengsnoer)
 7. Opstellen statief + camera
 8. Afstand tot de geïnterviewde ongeveer 2 meter
 9. Opstellen rechts schuin naast interviewer, zodat terugkijkschermpje nog zichtbaar is voor interviewer
 10. Camera op ooghoogte van respondent
 11. Kadrering – zorg voor voldoende hoofd en armruimte en achtergrond (niet tijdens het interview in-en uitzoomen)
  De vuistregel is 2/3 (links of rechts) en 1/3 (boven) Dus niet teveel ruimte boven het hoofd.
  Handen zichtbaar.
  Als de respondent links in beeld is, moet hij/zij niet naar links (buiten beeld) kijken. Dus pas je positie als interviewer zo aan dat de respondent naar jou kijkt (dus niet rechtstreeks in de camera)
  Zorg dat er genoeg licht is (liefst overdag). Zorg dat het licht op het gezicht valt. Dus niet filmen met tegenlicht.
 12. Zet de microfoon aan (lampje gaat groen branden)
 13. Proefopname draaien
 14. Terugluisteren (met koptelefoon voor geluidscontrole)

 

Interview opnemen en afsluiten

 1. Opname starten
 2. Interview starten
 3. Rode lampje van record
  Controleer op de camera opneemt – let er op of de tijdsaanduiding loopt
 4. Interview beeindigen
 5. Opname stopzetten
 6. Microfoon uitzetten
 7. Camera en microfoon ontmantelen
 8. SD-kaart uitnemen
 9. Sd-kaart-in plastic hoesje stoppen

 

TRRS-aansluiting

 

 

USB-C splitter

 

 

Lightning-splitter

 

Mobiele telefoon 

 

Mocht je gebruik willen maken van een mobiele telefoon voor video-opnamen dan is er een aantal zaken waar je extra op moet letten:

 

 • Zorg dat je een telefoon gebruikt met extra opslagcapaciteit.
 • Afhankelijk van de beoogde lengte van het op te nemen interview en de kwaliteit waarin gefilmd gaat worden zal je vooraf een berekening moeten maken van de hoeveelheid geheugen die je op je mobiel nodig hebt.
 • Gebruik een statief met opzetstuk voor een mobiele telefoon

 

Een moderne mobiele telefoon heeft tegenwoordig vaak maar 1 aansluitpunt. Lightning (iPhone) of USB-C (Android). Voor een goede opname van een interview adviseren we gebruik te maken van een externe microfoon. En om ervan verzekerd te zijn dat de telefoon niet voortijdig uitvalt is het belangrijk om de batterij tijdens de opname te voeden (of door netstroom of door een powerbank).

 

Het aansluiten van zowel een externe microfoon als netstroom op een mobiele telefoon, is lastig aangezien de meeste mobiele telefoons met een enkele aansluit-poort deze functionaliteit niet direct ondersteunen. Hier zijn enkele opties die je kunt overwegen:

 1. USB-C-splitter/adapter: Je kunt proberen een USB-C-splitter of adapter te gebruiken, die meerdere poorten biedt. Dit type accessoire heeft meerdere aansluitingen, waaronder een USB-C-poort voor stroomtoevoer en extra USB-C- of audioaansluitingen voor de microfoon. Zorg ervoor dat je een splitter/adapter kiest die compatibel is met jouw specifieke telefoonmodel.
 2. Draadloze microfoon: In plaats van een bekabelde microfoon te gebruiken, kun je overwegen om een draadloze microfoon te gebruiken die via Bluetooth of een andere draadloze technologie met je telefoon kan verbinden. Dit maakt het mogelijk om de microfoon draadloos te gebruiken zonder de USB-C-poort te blokkeren.
 3. Draagbare oplader met doorvoer: Sommige draagbare opladers (powerbanks) hebben doorvoerfunctionaliteit, wat betekent dat je de oplader op je telefoon kunt aansluiten en tegelijkertijd andere apparaten of accessoires kunt aansluiten via de oplader. Dit zou je in staat stellen zowel je telefoon op te laden als een externe microfoon aan te sluiten.
 4. OEM-oplossingen: In sommige gevallen bieden fabrikanten van mobiele telefoons speciale accessoires of dockstations aan die meerdere aansluitingen mogelijk maken. Het is de moeite waard om te controleren of jouw telefoonfabrikant dergelijke accessoires aanbiedt.

Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van deze oplossingen kan variëren, afhankelijk van je specifieke telefoonmodel en fabrikant. Zorg ervoor dat de accessoires die je kiest compatibel zijn met jouw telefoon en voldoen aan je behoeften voor het aansluiten van een externe microfoon en netstroom.

 

Om een externe microfoon aan te sluiten op je iPhone met een lightning-aansluiting, heb je een speciale adapter nodig die compatibel is met het TRRS-type. Je kunt bijvoorbeeld de Lightning-naar-USB-3-camera-adapter gebruiken, die ook een extra lightning-poort heeft om je iPhone op te laden.