menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Oral History Interviewen – Annegriet Wietsma

Oral history interviewen – start 8 mei

In deze cursus leer je de fijne kneepjes van de Oral History interviewtechniek: hoe je een goed diepte-interview kunt houden en met mensen in hun geheugen kunt duiken om zo waarheidsgetrouw mogelijke herinneringen aan specifieke momenten of belangrijke gebeurtenissen op te halen.

Waar en wanneer: maandag 8, 15 en 22 mei, van 19:30 tot 21:30 uur.
Locatie: Tolhuistuin
Je hebt tot en met 1 mei 2023 de tijd om je in te schrijven.
Er is plek voor minimaal 8 en maximaal 12 personen.

 

Programma

Bijeenkomst 1: Introductie Oral History (maandag 8 mei)
De eerste week draait om het verkennen van het concept oral history (OH). Wat is OH? Wat is het verschil tussen een OH-interview en een journalistiek interview? Daarnaast bespreken we wat de kwaliteiten van een OH interviewer zijn, hoe je mensen soepel aan het praten brengt en hoe je omgaat met de (on)betrouwbaarheid van het geheugen. Maar ook: hoe check je de verkregen informatie qua waarheidsgehalte?

 

Bijeenkomst 2: Oral History technieken (maandag 15 mei)

In de tweede week gaan we aan de slag met technieken die je kunt gebruiken bij een oral history interview. Hoe breng je het geheugen op gang? Hoe duik je zo diep mogelijk in iemands herinneringen? Welke hulpmiddelen kun je benutten? Daarnaast bespreken we hoe je je voorbereidt, het omgaan met emoties van de geïnterviewde, de instinkers en valkuilen en do’s en don’ts. Ook een aantal praktijkoefeningen.  

 

Bijeenkomt 3: Uitvoering (maandag 22 mei)

In de derde en laatste week leer je over de uitvoering en nazorg van het oral history interview. Aan de hand van voorbeelden bespreken we de voorbereiding qua aandachtspuntenlijst, welke locatie en setting je kunt kiezen en hoe je tijdens een oral history interview omgaat met je apparatuur. Welke afspraken maak je over publicatierechten en quitclaims? Tot slot behandelen we de uitwerking van het interview en het nut van (letterlijke) transcripties.