menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Zoek- en analyse-instrumenten

CLARIAH Media Suite

De Media Suite is een onderzoeksomgeving van de Nederlandse infrastructuur voor digitale geesteswetenschappen en sociale wetenschappen (CLARIAH). Het faciliteert wetenschappelijk onderzoek met grote Nederlandse mediacollecties door geavanceerde zoek- en analyse-instrumenten te bieden.

 

De CLARIAH Media Suite is een applicatie voor het doen van onderzoek met dataverzamelingen . Het is uitsluitend bedoeld voor gebruik door wetenschappers en studenten aan universiteiten en hoger onderwijs (bijv. film, televisie, en andere media wetenschappers, oral historians, en politieke historici). Zij kunnen inloggen op de Media Suite met hun universiteitsgegevens.

 

Maar ook anderen kunnen de Media Suite nuttig vinden, zoals medewerkers van instituten die gegevensverzamelingen aanbieden. Zij krijgen toegangsrechten voor hun eigen collecties. Of burgerwetenschappers die geïnteresseerd kunnen zijn in de open access collecties die beschikbaar zijn.

ELAN

 

Naast dat ELAN als transcriptie-tool gebruikt kan worden is het geschikt als een meer algemeen linguïstisch annotatiegereedschap. Deze annotaties kunnen alles zijn wat de gebruiker maar wil: het kunnen codes, sleutelmomenten, memo’s, maar ook transcripties zijn.

Het maakt ook multi-layer transcriptie mogelijk. In ELAN kun je zogenaamde ‘tiers’ maken voor verschillende sprekers.

Enkele kenmerken:

  • ELAN biedt verschillende manieren om de annotaties te bekijken, elke weergave is verbonden met en gesynchroniseerd met de mediatijdlijn
  • ELAN ondersteunt de creatie van meerdere ‘tiers’ en ‘tiers’-hiërarchieën
  • ELAN ondersteunt gecontroleerde vocabulaires