In deze cursus leer je de fijne kneepjes van de Oral History interviewtechniek: hoe je een goed diepte-interview kunt houden en met mensen in hun geheugen kunt duiken om zo waarheidsgetrouw mogelijke herinneringen aan specifieke momenten of belangrijke gebeurtenissen op te halen.
Waar en wanneer: maandag 8, 15 en 22 mei, van 19:30 tot 21:30 uur.
Locatie: Tolhuistuin
Je hebt tot en met 1 mei 2023 de tijd om je in te schrijven.
Er is plek voor minimaal 8 en maximaal 12 personen.
Bijeenkomst 1: Introductie Oral History (maandag 8 mei)
De eerste week draait om het verkennen van het concept oral history (OH). Wat is OH? Wat is het verschil tussen een OH-interview en een journalistiek interview? Daarnaast bespreken we wat de kwaliteiten van een OH interviewer zijn, hoe je mensen soepel aan het praten brengt en hoe je omgaat met de (on)betrouwbaarheid van het geheugen. Maar ook: hoe check je de verkregen informatie qua waarheidsgehalte?
Bijeenkomst 2: Oral History technieken (maandag 15 mei)
In de tweede week gaan we aan de slag met technieken die je kunt gebruiken bij een oral history interview. Hoe breng je het geheugen op gang? Hoe duik je zo diep mogelijk in iemands herinneringen? Welke hulpmiddelen kun je benutten? Daarnaast bespreken we hoe je je voorbereidt, het omgaan met emoties van de geïnterviewde, de instinkers en valkuilen en do’s en don’ts. Ook een aantal praktijkoefeningen.
Bijeenkomt 3: Uitvoering (maandag 22 mei)
In de derde en laatste week leer je over de uitvoering en nazorg van het oral history interview. Aan de hand van voorbeelden bespreken we de voorbereiding qua aandachtspuntenlijst, welke locatie en setting je kunt kiezen en hoe je tijdens een oral history interview omgaat met je apparatuur. Welke afspraken maak je over publicatierechten en quitclaims? Tot slot behandelen we de uitwerking van het interview en het nut van (letterlijke) transcripties.
In de cursus maak je kennis met de oral history interviewtechniek. Met praktische oefeningen leer je hoe je een interview voorbereidt, uitvoert en opneemt. We gaan in op vragen zoals: Hoe creëer ik de juiste interviewsetting? Welke vragen kan ik het beste stellen? En: hoe kan ik het geheugen activeren? Een complete cursus interviewtechniek bestaat uit 2 dagdelen. Deze kan worden uitgebreid met een terugkomdag waarbij je leert hoe je de interviewopname kunt vertalen naar een publieksvriendelijk eindproduct. Afhankelijk van de wensen en behoeften wordt de cursus op maakt gemaakt.
Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van oral history voor uw historische vereniging? Dan kunt u contact opnemen met Lian van der Zon.
Vakcode: L_AABAGES208
Studiepunten: 6.00 EC
Periode: P3
Vakniveau: 200
Onderwijstaal: Engels
Faculteit: Faculteit der Geesteswetenschappen
At the end of the course, students are able to:
(1) understand the specificities of oral history and biography as sources and methods of historical research and assess their value.
(2) reuse oral history interviews and biographical texts as research data with the help of digital tools.
(3) prepare, conduct, transcribe and analyze an oral history interview, and store it in a digital repository for reuse.
(4) critically reflect on oral history and the biographical method and take up an informed position in (sensitive) academic debates on these sources and methods.
This is an intensive methodological course on oral history research and
the biographical method. In a series of seminars, you learn how to
assess, interpret and reuse oral histories and biographical sources for
historical research. You also learn how to conduct oral history
interviews by co-creating a collection with your fellow students on a
given topic. In 2022-2023 students collect oral histories among VU
alumni with a minority background in order to examine diversity and
inclusion at the VU from the 1980s onwards.
Het Knooppunt Sprekende geschiedenis biedt regelmatig een online introductiecursus oral history aan. Tijdens deze cursus maak je kennis met de basisbeginselen van oral history. Ook krijg je literatuur en voorbeelden aangereikt waarmee je verder kunt. Tussen de bijeenkomsten werk je alleen of in tweetallen aan kleine opdrachten.
Aan de orde komen onderwerpen als:
De kosten per deelnemer bedragen 130 euro.
Heb je interesse in deze cursus? Meld je aan via onderstaand formulier.
Deelnemers kunnen van te voren aangeven of er specifieke vragen of onderwerpen zijn waar ze meer over willen weten.
Annegriet Wietsma is gelauwerd filmmaker, schrijver en trainer Oral History interviewtechnieken met meer dan 30 jaar ervaring. Zij maakt series en documentaires voor filmhuizen en televisie (o.a. Andere Tijden, Tuan Papa, Just People). Initiatiefnemer van het project Oorlogsliefdekind.nl. Auteur van de podcast De Deventer Mediazaak (2021) over de gevolgen van de media-hype voor de betrokkenen bij de Deventer Moordzaak.
Mederegisseur van verschillende historische televisieseries: De Strijd; de gouden eeuw van de arbeider (VARA, 2015), Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten (NTR, 2018), Vrouw op Mars; honderd jaar vrouwenemancipatie (BNNVARA, 2018), De strijd om het Binnenhof (NTR, 2020).
In haar werk maakt ze veelvuldig gebruik van de interviewtechniek van Oral History.
Een praktische training Oral History Interviewtechnieken. Tweedaagse workshop vol met voorbeelden, illustraties, oefeningen en feedback.
Organisaties die hun achterban willen leren hoe zij Oral History interviews moeten houden. De workshops zijn altijd maatwerk, toegesneden op de voorkeuren van de opdrachtgever, het onderwerp van het Oral History-project en het ervaringsniveau van de deelnemers.
Meer informatie, overleg en kosten op aanvraag, annegriet.wietsma@gmail.com
Ministerie van VWS Erfgoed van de Oorlog, Erfgoedhuis Zuid-Holland, Landschapsbeheer Flevoland, Landschapsbeheer Gelderland, Provinciaal Historisch Centrum Zuid-Holland, Regionaal Archief Nijmegen, Regionaal Archief Leiden, Gelegerd in Gelderland, CultuurExpress Maas&Waal, Kunst & Cultuur Overijssel, St BMP, St. Rotterdam Vertelt, ARK Natuurontwikkeling
Stichting BMP
Saskia Moerbeek
Frank von Meijenfeldt
Mila Lemmens
Neem dan contact met ons op. We kijken dan samen met jou welke online of fysieke mogelijkheden er zijn voor een cursus die aansluit bij je vragen.
Vrijwilligers en professionals van musea, archieven, historische verenigingen, migrantenorganisaties en anderen.
Op basis van de specifieke vraag en tijdsinvestering kunnen we aangeven hoeveel een cursus kost.
Nederlands Veteranen Instituut
Expertisecentrum
Jeoffrey van Woensel
Marjolein van der Werf
Het Expertisecentrum biedt de mogelijkheid voor masterstudenten geschiedenis om stage te lopen, waarbij het werken met de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen en oral history centraal staan.
master studenten geschiedenis
Ingeschreven studenten
Universiteit van Amsterdam
Laura van Hasselt
2e jaars studenten
Ingeschreven studenten
Rijksuniversiteit Groningen
Barbara Henkes
(Research) Master studenten
Research Master studenten en promovendi Huizinga Instituut
Ingeschreven studenten
Bij Huizinga Instituut ook voor ingeschrevenen aan de Uni (inclusief buiten promovendi)