menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Kick off project Vrijheid als thema

Wat is Vrijheid voor jou?

Op donderdag 19 mei vond de kick-off plaats van het project ‘Vrijheid als thema’ met tien jongeren van het Stagehuis Schilderswijk samen met volwassen (ex) vluchtelingen bij “Kwetu bij ons” in Den Haag. Zij gaan de komende tijd samenwerken aan digitale presentaties over de betekenis van vrijheid.

 

Deze eerste bijeenkomst stond in het teken van kennismaken. Eerst werd er een kleurenspel gespeeld. Daarna gingen de jongeren de volwassenen, deelnemers, docenten en projectmedewerkers interviewen. Ze kregen drie vragen mee, waaruit ze konden kiezen voor het interview.  

 

1.      Vertel een mooie jeugdherinnering

2.      Noem een situatie waarin je je heel erg onvrij voelde

3.      Wat betekent vrijheid voor jou?

 

Wat zou jij doen?

Dat leverde hele mooie gesprekken op, waardoor de jongeren het gevoel hadden dat ze meteen in het leven van de geïnterviewden doken.

Na de pauze keken ze met zijn allen naar een aantal videofragmenten uit oral history interviews met veteranen, vluchtelingen en mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. “Wat zou jij doen als je een verklaring moest ondertekenen dat je niks tegen de Duitsers zou ondernemen?” Deze vraag leverde genuanceerde antwoorden op. Zeker ook omdat de man in het interviewfragment besloot om te tekenen, zodat hij dan later juist wel iets tegen de Duitsers kon doen.

 

Digitale presentaties 

De volgende drie bijeenkomsten gaan alle deelnemers in drie gemengde groepjes aan de slag om digitale presentaties te maken. Ze kunnen kiezen uit drie verschillende technieken: smartphone art op basis van foto’s, stop-motion techniek en werken met film, tekst en geluid. De docenten Ruben van Gogh, Farah Rahman en het duo Frank von Meijenfeldt & Iman Sohail laten zien hoe je verschillende apps kunt gebruiken. Maar het belangrijkste is natuurlijk de verbeelding. Hoe laat je zien wat vrijheid betekent voor mensen van toen en voor jouzelf?

 

Expositie bij Beeld en Geluid in Den Haag

De lat ligt hoog, want op basis van de digitale presentaties wordt er een digitale exposite gemaakt die bij Beeld & Geluid in Den Haag vertoond wordt. De data hiervoor worden nog bekend gemaakt.