Ongekend bijzonder
Verloop van het project
Het project startte op 1 oktober 2013 en liep tot 31 maart 2017. In de eerste fase (2013–2015) werden 24 tweetalige veldwerkers opgeleid die in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht interviews afnamen. Zij verzamelden verhalen van vluchtelingen uit elf verschillende gemeenschappen, waaronder Iraniërs, Bosniërs, Afghanen, Eritreeërs en Vietnamezen. In de tweede fase werden ook recentere vluchtelingen, zoals Syriërs, geïnterviewd.
De interviews zijn volledig getranscribeerd, geanonimiseerd en ondertiteld. Ze zijn ondergebracht bij de gemeentelijke archieven van de vier steden en bij DANS, de nationale database voor oral history. Een selectie is toegankelijk via de website van Ongekend Bijzonder.
Resultaten en Impact
-
Culturele Co-creatie: Op basis van de verhalen zijn meer dan 30 artistieke producties gerealiseerd, waaronder theater, muziek, film en beeldende kunst. Deze werden gepresenteerd tijdens het Ongekend Bijzonder Festival in 2016.
-
Museale vernieuwing: Het project heeft bijgedragen aan vernieuwing binnen musea door vluchtelingenverhalen op te nemen in collecties en tentoonstellingen, zoals in Museum Rotterdam.
-
Educatie en participatie: De verhalen zijn ingezet in het onderwijs en hebben geleid tot de oprichting van vluchtelingenambassadeurs die dialoog en begrip bevorderen.
-
Internationale uitbreiding: Het project vormde de basis voor het Europese initiatief Specially Unknown, dat vluchtelingenverhalen in meerdere Europese steden verzamelt.
Meer informatie
Bezoek de website van Ongekend Bijzonder voor toegang tot de levensverhalen, methodieken en artistieke producties.