Storianan Skondi di Karibe (Verborgen Verhalen van de Cariben)
Curaçao kent een rijke traditie van mondelinge overleveringen: verhalen, liederen, spreekwoorden en mythes die van generatie op generatie worden doorgegeven. Oral history speelt een cruciale rol in het behoud van deze tradities en het vastleggen van geschiedenissen die anders verloren dreigen te gaan.
Het project Storianan Skondi di Karibe richtte zich op het digitaliseren, toegankelijk maken en presenteren van het oral history-materiaal verzameld door prof. Rose Mary Allen. Dit materiaal omvat interviews opgenomen tussen 1980 en 1995 en bevat gesprekken met oudere bewoners van de Caribische eilanden over tradities, volksverhalen, arbeid, het alledaagse leven, liederen en migratie. Door deze interviews te digitaliseren en toegankelijk te maken, draagt het project bij aan een diepere en gelaagde geschiedschrijving van de Cariben en ondersteunt het de identiteitsvorming van huidige en toekomstige generaties.

Foto: Rose Mary Allen (rechts) interviewt oudere vrouw (links)
Resultaten
1. Digitalisering van het archief
Op Curaçao digitaliseerde Patrick Martijn 213 audiotapes uit de collectie van Prof. Rose Mary Allen. De opnames geven inzicht in de orale tradities en sociale geschiedenis van de regio.
2. Opslag en toegankelijkheid
Het gedigitaliseerde materiaal is ondergebracht bij het Nationaal Archief Curaçao.
3. Lesmateriaal voor het mbo
Op Curaçao gaven Prof. Rose Mary Allen en docent/filmmaker Clay Toppenberg lessen aan studenten van Nilda Pinto SBO Steenrijk van de studierichting Zorg en Welzijn niveau 1-4. In Amsterdam ontwikkelde Samantha Illidge (Stichting For an Equal Society) lesmateriaal voor MBO College Zuid. Studenten leerden over oral history als historische bron en de culturele waarde ervan.
4. Creatieve verwerking door studenten
Op Curaçao werkten studenten onder begeleiding van filmmaker Clay Toppenberg aan korte films op basis van het oral history materiaal. In Amsterdam maakte een student een stripverhaal gebaseerd op de interviews. Zo ontstonden eigentijdse, persoonlijke interpretaties van het erfgoedmateriaal.
5. Publieksevenement bij het Nationaal Archief
Tijdens een open dag presenteerden Rose Mary Allen en Clay Toppenberg het project aan studenten, onderzoekers en erfgoedprofessionals. Het evenement toonde hoe jongeren op creatieve wijze betekenis geven aan orale geschiedenissen.
Film door studenten Nilda Pinto SBO Steenrijk
Film door studenten
Hierboven zien we een van de creatieve resultaten van studenten van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (niveau 4, Nilda Pinto SBO Steenrijk). Onder begeleiding van filmmaker en docent Clay Toppenberg gaf deze groep hun eigen interpretatie van het oral history interview met een maatschappelijk werkster en verpleegster. Via acteren en dans brachten ze het verhaal tot leven. De studenten namen de film zelf op en verzorgden ook de montage.
Vragen of contact
Vragen over het project? Neem dan direct contact op met een medewerke van Sprekende geschiedenis
Mede mogelijk gemaakt door


