Jongeren en educatie
Participatie
2021-2022
Vrijheid als thema
Het project Vrijheid als thema van ‘Sprekende geschiedenis’ onderzocht hoe mensen uit verschillende perioden en achtergronden het begrip vrijheid ervaren. Door het verbinden van diverse oral history-collecties en het betrekken van jongeren en vluchtelingen bij creatieve presentaties, biedt het project nieuwe perspectieven op vrijheid en onvrijheid in Nederland.
Doelstellingen
- Inventariseren van de betekenissen die geïnterviewden uit verschillende periodes en jongeren geven aan het begrip vrijheid.
- Verkennen van de mogelijkheden om verschillende oral history-collecties te verbinden en doorzoekbaar te maken op het thema vrijheid.
Verloop van het project
Ontwikkeling van inhoud:
- Selectie van 150 interviews uit de collecties Veteranen vertellen, Getuigenverhalen en Ongekend Bijzonder.
- Transcriptie en labeling van fragmenten die betrekking hebben op vrijheid en onvrijheid, resulterend in 22 unieke labels zoals ‘Gelijke rechten’, ‘Veiligheid’ en ‘Meningsuiting’.
Creatieve presentaties:
- Twaalf jongeren en acht vluchtelingen uit Den Haag werkten samen aan de expositie “Mijn vrijheid – jouw vrijheid”.
- Deelnemers gebruikten fragmenten uit interviews als inspiratie voor foto’s, animatiefilms en video’s, die werden gepresenteerd in het museum Beeld en Geluid in Den Haag.
Educatief materiaal:
- Ontwikkeling van het programma Vrijheid in beeld en geluid, gericht op jongerenwerkers en docenten in het MBO en voortgezet onderwijs;
- Het programma stimuleert jongeren om na te denken over vrijheid en dit creatief te uiten via fotografie, animatie en video.
Essay:
- Marie von Meijenfeldt schreef het essay Vrijheid heeft vele kanten, waarin zij de verschillende betekenissen van vrijheid analyseert aan de hand van de gelabelde interviews.
Resultaten en impact
- Verbinding van diverse oral history-collecties op het thema vrijheid, waardoor nieuwe inzichten en vergelijkingen mogelijk zijn.
- Actieve betrokkenheid van jongeren en vluchtelingen bij het verkennen en uitdrukken van het begrip vrijheid.
- Beschikbaarheid van educatief materiaal dat het thema vrijheid toegankelijk maakt voor een breder publiek.
Partners en financiers
Het project werd uitgevoerd in samenwerking met onder andere het Stagehuis Schilderswijk, Habesha Spirit, Beeld en Geluid Den Haag, en diverse kunstenaars en docenten. Financiering werd verstrekt door het Mondriaanfonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie en andere culturele instellingen.