In dit boek verzamelt fotograaf Çiğdem Yüksel de verhalen van de eerste generatie vrouwen uit Turkije die naar Nederland migreerden. Met foto’s uit familiealbums, interviews en portretten belicht ze hun ervaringen met migratie, heimwee, integratie en emancipatie. Het boek bevat ook essays van onder anderen Suzanna Jansen en Sinan Çankaya.
“Sprekende geschiedenis” heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het boek met het hoofdstuk “Van Turkije naar Nederland”, een historische context waarin de komst van de eerste generatie vrouwen vanaf 1964 wordt beschreven. Deze bijdrage is gebaseerd op het oral history-project “40 Vrouwen om Nooit te Vergeten”, dat de verhalen van deze vrouwen verzamelt en documenteert.
Het boek is verkrijgbaar in maar liefst drie talen: Nederlands, Engels (If you only knew) en Turks (Bir bilsen).
Irene Geerts promoveerde op haar onderzoek naar de opkomst van de naastenbeweging in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. In haar proefschrift, Family matters. The rise of the Dutch family movement in mental health care (1960-2000), onderzoekt ze hoe familieleden van mensen met psychische aandoeningen vanaf de jaren 1970 de protestbeweging van cliënten en naasten op gang brachten en een rol gingen opeisen in zorg en beleid. Tijdens een presentatie bij het Huizinga Instituut lichtte ze toe hoe ze oral history gebruikte om deze beweging en haar impact te reconstrueren. Haar werk biedt nieuwe inzichten in de geschiedenis van geestelijke gezondheidszorg en de belangrijke rol van familie hierin.