Op 28 oktober is het zover! We organiseren een interactief symposium over oral history met interessante sprekers en workshops. Laat je inspireren door (lokale) verhalen, onderzoek samen met anderen het belang van oral history en verdiep je in verhalen die ertoe doen. Wil je zelf starten met oral history? Ga in gesprek met anderen en deel je ideeën. Ben je al wat verder en wil je weten hoe je materiaal vastlegt en bewaart? Ook hier gaan we dieper op in.
Oral history, iets voor mij?
Oral history is een manier om onbekende en verborgen verhalen naar boven te halen. Er wordt gewerkt met open interviews, waarbij de persoon die geïnterviewd wordt alle ruimte krijgt om zijn of haar verhaal te vertellen. Ook maakt oral history verhalen zichtbaar van groepen en gemeenschappen die weinig aan bod komen en draagt daarmee bij aan nieuwe perspectieven op de hedendaagse geschiedenis.
Dit symposium is interessant voor historische verenigingen, individuele beoefenaars, professionals, vrijwilligers van migrantengroepen en iedereen die meer wil weten over oral history!
Wat kun je verwachten?
Tijdens het plenaire gedeelte deelt podcast- en documentairemaker Annegriet Wietsma haar visie op de betekenis van oral history bij het aanvullen of ter discussie stellen van bestaande verhalen/ zienswijzen. Projectleider Halima Özen el Hajoui vertelt over haar ervaringen met het verzamelen van de verhalen van gastarbeiders en migranten die in de jaren ’60 en ’70 naar Nederland kwamen.
Daarna ga je zelf ook aan de slag! Onder leiding van ervaren oral historians organiseren we vijf spannende workshops in twee rondes.
Bekijk hier het programma en schrijf je in. We zien je graag op 28 oktober in Den Haag!
Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met OPEN (platform voor erfgoed organisaties), Erfgoed Vrijwilliger en Beeld en Geluid Den Haag.
Deze bijeenkomst is ook onderdeel van ‘Online ontmoeten en ontwikkelen’: een project ter ondersteuning van erfgoedvrijwilligers in interprovinciaal verband. Het project is een samenwerking van het Overleg Provinciale Erfgoedhuizen Nederland (OPEN) en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP). Meer van dit soort bijeenkomsten en andere informatie vind je op erfgoedvrijwilliger.nl.