Op 28 oktober 2022 vond het symposium ‘Oral history voor iedereen’ plaats in Den Haag, georganiseerd door Het Knooppunt Oral History ‘Sprekende geschiedenis’ i.s.m. met OPEN (platform voor erfgoed organisaties), Erfgoed Vrijwilliger en Beeld en Geluid Den Haag. We kijken terug op een goed bezochte én interactieve bijeenkomst en doen verslag door opvallende inzichten en prangende vragen te delen.

 

SYMPOSIUM IN FOTOGRAFIE
[smartslider3 slider=”2″]

foto’s door Kim Verkade

 

Het symposium begon met een plenair gedeelte. Nicole Emmenegger van Beeld en Geluid liet aan de hand van een persoonlijke video het belang van oral history zien. Ze was blij met de samenwerking tussen het Knooppunt Sprekende geschiedenis en Beeld en Geluid. Daarna volgde Annegriet Wietsma. Zij voert oral history projecten uit en geeft cursussen op dit gebied. Ze gebruikt oral history interviewtechnieken ook voor haar werk als documentaire- en podcastmaker. Haar illustratie van de onbetrouwbaarheid van het geheugen en hoe je daar mee om kunt gaan riep veel reacties op.

Halima Özen el Hajoui wist het publiek enorm te boeien met haar persoonlijke verhaal over de zoektocht naar haar roots. Deze zoektocht die begon bij haar vader, leidde uiteindelijk tot een groot project met telkens nieuwe onderdelen. Met het project ‘Ode aan mijn vader de gastarbeider’, kreeg ze niet alleen de eerste generatie, maar ook mensen uit hun omgeving en volgende generaties aan het vertellen. Haar bevlogen verhaal werkte door tijdens de workshops.

 

 

WORKSHOP 1 ONVERWACHTE VERHALEN

o.l.v. Gerard van den Berg (Verhaal mij)

WORKSHOP 2 STARTEN MET EEN ORAL HISTORY PROJECT

o.l.v. Frank von Meijenfeldt (Knooppunt Sprekende geschiedenis)

 

WORKSHOP 3 BETEKENIS ORAL HISTORY IN RELATIE TOT ANDERE BRONNEN

o.l.v. Susan Hogervorst (Open Universiteit)

 

WORKSHOP 4 BESTAANDE ARCHIEVEN VERSUS NIEUWKOMERS

o.l.v. Saskia Moerbeek (Knooppunt Sprekende geschiedenis)

met pitches van:

Martien Sleutjes (IHLIA)

Nikita Krouwel (The Black Archives)

Vera Mennens & Flora Vallenduuk (ATRIA)

Sophia Imaghri (Nederlands Moslim Archief)

 

WORKSHOP 5 MEER MENSEN LATEN MEEDOEN EN BEREIKEN

o.l.v. Marloes Wellenberg & Ellen Steendam (Erfgoedhuis Zuid-Holland)

 

PRANGENDE VRAGEN

Tijdens de plenaire afsluiting en in de workshops hebben we alle prangende vragen verzameld. Met deze vragen gaan we de komende periode aan de slag. Dit doen we door bijvoorbeeld workshops te organiseren rondom bepaalde thema’s/ vraagstukken of een artikel te wijden aan een onderwerp.

 

  • Hoe ga je om met nazorg van een oral history project?
  • Fair practice: Hoe waarderen we kennis? Geef je vergoeding aan de deelnemer en vrijwilliger en hoe bepaal je de hoogte ervan?
  • Hoe laat je emotie in zoektermen of metadata terugkomen?
  • Hoe verhoudt het persoonlijke verhaal zich tot de feiten?
  • Gevestigde archieven en nieuwkomers, hoe blijf je een duurzame relatie onderhouden?
  • Moeten archieven het initiatief nemen om oral history projecten te starten (financiën en mankracht) om zo onzichtbare en niet geschreven verhalen zichtbaar te maken?

 

Heb jij een ook een prangende vraag en staat deze er nog niet tussen? Laat het ons gerust weten!

 

Symposium en Tentoonstelling mede mogelijk gemaakt door: