menu

Musea en oral history

In de Museumwereld, vooral bij regionale musea, wordt vaak gebruik gemaakt van oral history om (ambachtelijke) kennis te vergaren en communities te verbinden. Toch zijn er nog veel stappen te maken om de relatie tussen oral history en de museumwereld te versterken. Met deze pagina willen wij de verbinding tussen het museale veld en oral history kracht zetten. 

 

Op deze pagina vind je:

  1. Een korte introductie over de expertmeeting Musea en Oral history
  2. Projectvoorbeelden en leestips
  3. Een link naar het Forum van ‘Sprekende geschiedenis’ waar je met andere professionals in gesprek kunt gaan en zelf onderwerpen kunt agenderen.
  4. Binnenkort is hier de Handleiding Musea en Oral History te vinden

 

Verslag oral history en musea

 

Foto 1: Stedelijk Museum Minidocs World War II and Oral History

Expertmeeting Musea en Oral History

Op 14 april 2023 vond de expertmeeting ‘Musea en Oral history’ plaats. De meeting was bedoeld om in kaart te brengen welke vraagstukken er spelen omtrent oral history binnen musea, om te verbinden en te laten zien welke oral history projecten er al zijn geweest, wat de ambities zijn, en om na te gaan wat voor stappen er gemaakt moeten worden om oral history te versterken in het museale veld. Het verslag Oral History en Musea inclusief tips en conclusies is hier te lezen. 

Foto 2: Wandkleed ”De Molenwijk door elkaar” / een wandkleed in samenwerking met Annie van Riel, buurtbewoners, Framer Framed en Stichting BMP. 

 

Leestip!

 

Projectvoorbeelden en leestip

De Molenwijk door elkaar

 

In september 2020 ging het project ‘De Molenwijk door elkaar’ van start. Gedragen door een kerngroep van (jonge) vrouwen uit de buurt werd er verbinding gezocht tussen verhalen uit de buurt en kunst en cultuur. 

 

De deelnemers verzamelden levensverhalen via oral history technieken die ze presenteerden aan het publiek en ze maakten een wandkleed samen met een kunstenaar die permanent in de OBA Molenwijk tentoongesteld wordt. 

 

Stedelijk museum and WWII Oral History

 

Praat mee op het forum ‘Sprekende geschiedenis’

Praat mee op het forum. Sinds kort heeft ‘Sprekende geschiedenis’ een forum waar onze community vragen stelt en ervaringen uitwisselt over verschillende onderwerpen gerelateerd aan oral history. Praat mee, stel je vraag of ga in gesprek met anderen. 

 

Forum ‘Sprekende geschiedenis’

 

Foto 4: poster van de expositie ‘Zwartheid Onder Ogen Komen: Beeldvorming over Zwarte Mensen en de Strijd Daartegen’ , een tentoonstelling die ontstond aan de hand van divers archiefmateriaal, waaronder oral history. 

Binnenkort: de Handleiding Musea en Oral History

Op dit moment werken de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en ‘Sprekende geschiedenis’ aan een handleiding voor Musea en Oral History. Volg ons via de nieuwsbrief of LinkedIn om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.