menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Musea en oral history

In de Museumwereld, vooral bij regionale musea, wordt vaak gebruik gemaakt van oral history om (ambachtelijke) kennis te vergaren en communities te verbinden. Toch zijn er nog veel stappen te maken om de relatie tussen oral history en de museumwereld te versterken. Met deze pagina willen wij de verbinding tussen het museale veld en oral history kracht zetten. 

 

Op deze pagina vind je:

  1. Een korte introductie over de expertmeeting Musea en Oral history
  2. Projectvoorbeelden en leestips
  3. Een link naar het Forum van ‘Sprekende geschiedenis’ waar je met andere professionals in gesprek kunt gaan en zelf onderwerpen kunt agenderen.
  4. Handleiding Musea en Oral History 

 

VERSLAG ORAL HISTORY EN MUSEA

 

Foto 1: Stedelijk Museum Minidocs World War II and Oral History

Expertmeeting Musea en Oral History

Op 14 april 2023 vond de expertmeeting ‘Musea en Oral history’ plaats. De meeting was bedoeld om in kaart te brengen welke vraagstukken er spelen omtrent oral history binnen musea, om te verbinden en te laten zien welke oral history projecten er al zijn geweest, wat de ambities zijn, en om na te gaan wat voor stappen er gemaakt moeten worden om oral history te versterken in het museale veld. Het verslag Oral History en Musea inclusief tips en conclusies is hier te lezen. 

Foto 2: Wandkleed ”De Molenwijk door elkaar” / een wandkleed in samenwerking met Annie van Riel, buurtbewoners, Framer Framed en Stichting BMP. 

 

Leestip!

 

Projectvoorbeelden en leestip

De Molenwijk door elkaar

 

In september 2020 ging het project ‘De Molenwijk door elkaar’ van start. Gedragen door een kerngroep van (jonge) vrouwen uit de buurt werd er verbinding gezocht tussen verhalen uit de buurt en kunst en cultuur. 

 

De deelnemers verzamelden levensverhalen via oral history technieken die ze presenteerden aan het publiek en ze maakten een wandkleed samen met een kunstenaar die permanent in de OBA Molenwijk tentoongesteld wordt. 

 

Stedelijk museum and WWII Oral History

 

Foto 4: poster van de expositie ‘Zwartheid Onder Ogen Komen: Beeldvorming over Zwarte Mensen en de Strijd Daartegen’ , een tentoonstelling die ontstond aan de hand van divers archiefmateriaal, waaronder oral history. 

Handreiking Musea en Oral History

Het interview als verrijking van erfgoed: Handreiking Collectie-interviews.

Deze handreiking is bedoeld voor kleine en grotere musea en helpt hen bij het voorbereiden, afnemen, ontsluiten en archiveren van collectie- en oral history interviews. Bij collectie-interviews gaat het om meer achtergrondinformatie over kunstwerken te verkrijgen en vast te leggen, zoals de manier waarop het is opgebouwd, de bedoeling van de maker, of bijvoorbeeld hoe je het kunt bewaren. Dat kan van groot belang zijn voor het begrip, het behoud en het beheer van objecten.