Vacature: Informatiespecialist Oral History (0.8 fte)
Oral history is niet meer weg te denken uit de wereld van onderzoek en erfgoed in Nederland. Ondanks de toename in het aantal oral history datasets en de ontwikkelde infrastructuur voor onderzoekers en erfgoedactoren, ontbreekt het aan coherente richtlijnen voor hergebruik. Je ontwikkelt deze richtlijnen en legt de fundamenten voor een landelijk netwerk om de herbruikbaarheid van deze kwalitatieve datasets te stimuleren en duurzaam hergebruik te garanderen. Je doet dit op basis van co-creatie met gemeenschappen van onderzoekers, community archives en musea.
Je komt terecht bij de sectie Geschiedenis van de afdeling Kunst & Cultuur, Geschiedenis, Oudheid en werkt in een klein interdisciplinair team van onderzoekers, erfgoedspecialisten, data stewards en impact developers.
Wij zijn op zoek naar een informatiespecialist die een sleutelrol speelt in dit onderzoek en de gebruikersgroepen/onderzoeksdeelnemers ook actief ondersteunt.
Het betreft een tijdelijke functie voor de duur van 15 maanden.
Jouw taken:
- je onderzoekt zelfstandig het digitale werkproces van onderzoekers met verschillende disciplinaire achtergronden, zoals historici en sociologen, musea en community archives, door middel van interviews en focusgroepen
- je onderzoekt zelfstandig bestaande (internationale) protocollen voor het ontsluiten van interviewcollecties voor deze gebruikersgroepen
- je identificeert bottlenecks en gebruikerseisen, en vertaalt ze naar user stories en functionaliteiten
- je rapporteert bevindingen aan het interdisciplinaire team
- je plant en organiseert overleggen en netwerkevenementen, ondersteunt onderzoeksdeelnemers (onderzoekers, musea en community archives) bij het digitaal ontsluiten van hun oral history collecties
- je ontwikkelt input voor een online tutorial voor de gebruikersgroepen
- je draagt bij aan de rapportage en publicatie van wetenschappelijk onderzoek
Jouw profiel:
- je hebt aantoonbare kennis van oral history en/of informatiekunde of digital humanities, bijvoorbeeld een afgeronde master in een gerelateerde studierichting (zoals informatiekunde, geschiedenis, erfgoedstudies etc.)
- je hebt bij voorkeur al ervaring in het analyseren van digitale werkprocessen
- je hebt bij voorkeur affiniteit met geesteswetenschappelijk onderzoek en de erfgoedsector
- je hebt een goede schrijfvaardigheid in het Nederlands
- je hebt een zelfstandige en proactieve werkhouding en goede samenwerkingsvaardigheden
directe beschikbaarheid is een pre
Wat biedt de VU:
- Een afwisselende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal € 3.226,00 (Schaal 10) en maximaal € 5.929,00 (Schaal 11) bruto per maand, bij een voltijds dienstverband. Het precieze salaris hangt af van je opleiding en ervaring. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel Specialist wetenschappelijke informatie 1 of 2 en staat open voor 0,8 fte. De arbeidsovereenkomst duurt 15 maanden.
- Daarnaast bieden wij je aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen. Enkele voorbeelden: bij een voltijdse 38-urige werkweek hoort een vakantietegoed van 232 uur per jaar. Als je ervoor kiest om 40 uur te werken, beschik je op jaarbasis over 96 extra vakantie-uren. Bij een deeltijdaanstelling wordt dit naar rato berekend
- 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
- ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
- bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
- keuzemodel voor fiscale uitruil van bepaalde arbeidsvoorwaarden
Je werkzaamheden vinden plaats in het kader van een samenwerking tussen de VU, DANS-KNAW en Stichting BMP (Sprekende Geschiedenis).
Meer lezen en solliciteren via de VU
De vacature sluit op 28 augustus 2024.