Het project Bijlmer Oral History, geΓ―nitieerd door Liz Dautzenberg, legt de sociale geschiedenis van de Amsterdamse Bijlmer vast door middel van persoonlijke verhalen van (oud-)bewoners. Met behulp van oral history-interviews en digitale technologie wordt de periode van de ‘betonnen’ Bijlmer (1968-1998) opnieuw tot leven gebracht.

 

Wat maakt dit project bijzonder?

In 2024 is het dertig jaar geleden dat de grootschalige transformatie van de Bijlmer begon, waarbij veel van de oorspronkelijke flats werden gesloopt of gerenoveerd. Met deze fysieke veranderingen verdwenen ook veel persoonlijke herinneringen en sociale netwerken. Bijlmer Oral History documenteert deze verloren gegane geschiedenis door verhalen te verzamelen van bewoners die de opkomst en ondergang van de oorspronkelijke Bijlmer hebben meegemaakt. Deze verhalen bieden een uniek inzicht in het leven in de wijk en dragen bij aan een breder begrip van de stedelijke geschiedenis van Amsterdam.

Presentatie:

De verzamelde verhalen worden gepresenteerd in een digitale, interactieve documentaire. Deze non-lineaire presentatievorm stelt gebruikers in staat om op eigen wijze door de verhalen te navigeren, waardoor een veelzijdig beeld ontstaat van de Bijlmer en haar bewoners. Het project benadrukt meerstemmigheid en biedt ruimte aan diverse perspectieven, waardoor het een waardevolle aanvulling is op het culturele erfgoed van de stad.

Liz Dautzenberg vertelt in een interview meer over haar motivatie en de impact van dit project:
πŸ”— Lees het interview met Liz Dautzenberg

Bekijk het project: