In de vierdelige documentaireserie Meisjes van de Goede Herder onderzoekt regisseur Britta Hosman de verborgen geschiedenis van de Zusters van de Goede Herder in Nederland. Tussen 1860 en 1978 werden in vijf Nederlandse kloosters ongeveer 20.000 meisjes opgevangen, vaak onder het mom van heropvoeding. De serie onthult de harde realiteit achter deze opvang: dwangarbeid, isolatie en mishandeling. Hosman volgt drie oud-pupillen die na jaren van stilte hun verhaal doen en op zoek gaan naar erkenning en gerechtigheid.
Wat maakt dit project bijzonder?
De serie geeft een stem aan vrouwen die decennialang zwegen over hun ervaringen in de kloosters van de Goede Herder. Door middel van interviews, archiefonderzoek en confrontaties met de huidige leiding van de congregatie, wordt een pijnlijk hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis belicht. Een opvallende ontdekking tijdens de opnames is de vondst van een vergeten begraafplaats op het terrein van een voormalig klooster in Almelo, wat vragen oproept over de omstandigheden waaronder meisjes zijn overleden.
Presentatie:
De documentaireserie combineert persoonlijke getuigenissen met historisch onderzoek. Naast de interviews met oud-pupillen en betrokkenen, worden archiefbeelden en documenten getoond die de systematische misstanden binnen de kloosters aantonen. De serie is te bekijken via NPO Start en werd uitgezonden op NPO 2.