Het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam, geopend in maart 2024, is het eerste museum in Nederland dat het volledige verhaal vertelt van de Jodenvervolging in Nederland. Gevestigd in de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan, biedt het museum een indringende kijk op de geschiedenis van de Holocaust, met aandacht voor het dagelijks leven van Joden vóór de oorlog, de systematische vervolging en moord tijdens de bezetting, en de omgang met de Holocaust in de nationale herinneringscultuur.

 

Wat maakt dit project bijzonder?

Het museum is gevestigd op een historische locatie: tijdens de oorlog gebruikten de nazi’s de naastgelegen Crèche als verzamel- en deportatieplaats voor Joodse kinderen. Directrice Henriëtte Pimentel hielp honderden van hen ontsnappen, vaak via de Kweekschool.

Een bijzonder aspect van het museum is de samenwerking met het Kenniscentrum Hollandsche Schouwburg, waar bezoekers toegang hebben tot het volledige Visual History Archive van de USC Shoah Foundation. Dit videoarchief bevat meer dan 56.000 getuigenissen over de Holocaust en andere genocides. Daarnaast zijn ook de getuigenissen van het Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies van Yale University raadpleegbaar.

Presentatie:

Het museum biedt een vaste tentoonstelling, “Nederland en de Sjoa”, die de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland belicht. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen, lezingen en educatieve programma’s. Een voorbeeld is de podcast “Vergeet me niet”, waarin zes persoonlijke verhalen worden verteld aan de hand van objecten, die de geschiedenis van de Holocaust in Nederland tot leven brengen.

Bekijk het project: