Nationaal Monument Kamp Vught, gelegen op het terrein van het voormalige SS-concentratiekamp Herzogenbusch, vertelt het aangrijpende verhaal van de meer dan 31.000 mensen die hier tussen 1943 en 1944 gevangen zaten. Het museum brengt deze geschiedenis tot leven door persoonlijke verhalen, objecten en getuigenissen die de impact van het kamp op individuen en gemeenschappen zichtbaar maken.

 

Wat maakt dit project bijzonder?

Kamp Vught was het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland en het geannexeerde gebied. De gevangenen kwamen uit meer dan 30 landen en omvatten Joden, verzetsstrijders, Roma, Sinti, Jehova’s Getuigen, homoseksuelen en anderen. Het museum belicht niet alleen hun verhalen, maar ook die van omwonenden en burgerarbeiders die met het kamp te maken kregen.

Een van de meest aangrijpende gebeurtenissen was het zogenaamde ‘Bunkerdrama’ in januari 1944, waarbij 74 vrouwen in een kleine cel werden opgesloten, met de dood van tien van hen tot gevolg. Deze en andere verhalen worden verteld in de vaste tentoonstelling “Kamp Vught: zeven seizoenen en 32.000 verhalen”, die de geschiedenis van het kamp vanuit verschillende perspectieven belicht.

Presentatie:

Het museum biedt een combinatie van vaste en wisselende tentoonstellingen, waaronder Barak 1B, waar de geschiedenis van het kamp tijdens en na de oorlog wordt verteld. Daarnaast zijn er educatieve programma’s, rondleidingen en herdenkingsactiviteiten. Het museum werkt samen met diverse organisaties om de verhalen van Kamp Vught te verzamelen en te delen, waaronder het project ‘Getuigenverhalen’, waarin interviews met overlevenden en betrokkenen zijn opgenomen.

Bekijk het project: