menu

Sporen van Indië

In de filmische documentaire ‘Sporen van Indië’ wordt de nationale geschiedenis door presentator Hans Goedkoop tot leven gewekt aan de hand van de historische verwevenheid tussen Indië en de stad Amersfoort, zomaar een stad midden in Nederland.

 

 

Vragen over de documentaire, de tentoonstelling of het onderwijstraject?
info@sporenvanindie.nl – of via de website

Na vier eeuwen gemeenschappelijke geschiedenis heeft bijna 10% van de Nederlanders Indisch bloed in de familie. In de filmische documentaire ‘Sporen van Indië’ wordt de nationale geschiedenis door presentator Hans Goedkoop tot leven gewekt aan de hand van de historische verwevenheid tussen Indië en de stad Amersfoort, zomaar een stad midden in Nederland.

 

Producent Reda van der Putten werkte twee jaar aan het vooronderzoek. Presentator Hans Goedkoop schreef het script en presenteert de documentaire. Vele aspecten van de Indische invloeden op de complete Nederlandse maatschappij komen aan bod: De Indo’s, de Molukkers maar ook de veteranen en de Totoks, de plantages en de pensions.

 

Bekijk de trailer:

De documentaire ‘Sporen van Indië’ wordt binnenkort landelijk op meerdere plekken vertoond. Via de website kun je alvast aanmelden om een bericht te ontvangen als de speeldata en locaties van de landelijke vertoningen bekend zijn. Ook is het mogelijk dat de documentaire op locatie wordt vertoond.

Geheim aan de Rijn

De documentaire ontrafelt in ongeveer dertig minuten de mysterieuze geschiedenis achter de Defensiehaven in Arnhem.

interviews:
mijngelderland.nl


Oud-militairen vertellen, soms voor het allereerst, over hun ervaringen rondom deze geheime haven aan de Rijn.

De Defensiehaven was onderdeel van de IJssellinie: een waterlinie uit de Koude Oorlog die het land moest beschermen tegen een mogelijke invasie van de Sovjet Unie. De IJssellinie en daarmee de Arnhemse haven waren tot het einde van de Koude Oorlog uiterst geheim. Verhalen over deze tijd zijn daarom heel schaars.

documentaire:
Geheim aan de Rijn

En de verhalen die er zijn, zijn nog onbekend bij veel mensen. De documentaire ‘Geheim aan de Rijn’ brengt daar verandering in. Voor de Gemeente Arnhem interviewde Erfgoed Gelderland oud-militairen die getuige waren van deze verborgen geschiedenis.

Alletun Producties bracht de interviews samen tot een unieke documentaire.