menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen

Met zelfgemaakte tekeningen vertellen vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog de Japanse kampen hebben overleefd over hun ervaringen in de documentaire ”Als ik mijn ogen sluit”. 

 

Tussen 1942 en 1945 zijn in Indonesië in de Japanse vrouwenkampen duizenden vrouwen en kinderen omgekomen. Van de kampen bestaat weinig beeldmateriaal, behalve tekeningen die de vrouwen en kinderen maakten. De verzwegen verhalen van vrouwen en kinderen uit de vrouwenkampen komen in deze documentaire naar boven. ”Ik vind het eigenlijk wel prettig om erover te vertellen, omdat ik het toen niet kon, doe ik het nu wel graag” horen we een getuige zeggen in de film. 

 

De film is vanaf 28 maart 2024 te zien in verschillende filmhuizen in Nederland. Meer informatie via Pieter van Huystee Film en TV

 

 

Indië verloren…

 

De indrukwekkende en belangrijke documentaire Indie verloren… (Selling a Colonial War) won in november de IDFA ReFrame Award, een prijs voor filmmakers die in hun werk op bijzondere wijze gebruik maken van archieven. Aanleiding tot het maken van deze documentaire waren oral history interviews met veteranen die vertelden over hun ervaringen in Nederlands Indië en het jargon dat zij gebruikten. Cassettebandjes uit 1975 spelen een belangrijk rol in deze documentaire.

 

De regisseur In-Soo Radstake onderzoekt aan de hand van de interviews hoe de Nederlandse regering het optreden In Indonesië wist te verkopen als een nobele daad. “En daar waren ze heel succesvol in. Er hebben zich indertijd ontzettend veel vrijwilligers gemeld. Die jongens kwamen net uit vijf jaar oorlog en hadden gezien hoe de geallieerden hier waren ontvangen. Hen werd voorgehouden dat Nederlanders in Indië een zelfde onthaal te wachten stond. Wie wilde dat niet? Ik zou er waarschijnlijk ook in zijn getrapt.”

 

Lees hier een interview met de regisseur in het Parool. 

Een goed begin
– bevallen in Nederland

De documentaire ‘Een goed begin – bevallen in Nederland’ (70’) wordt de komende tijd landelijk op meerdere plekken vertoond.

Via info@vertelburo.nl kun je je alvast aanmelden om een bericht te ontvangen wanneer de speeldata en locaties van de landelijke vertoningen bekend zijn. Ook is het mogelijk om de documentaire op een eigen gekozen locatie te vertonen.

 

vimeo.com/vertelburo

 

Zie ook Collectiepagina

 

 

Sporen van Indië

In de filmische documentaire ‘Sporen van Indië’ wordt de nationale geschiedenis door presentator Hans Goedkoop tot leven gewekt aan de hand van de historische verwevenheid tussen Indië en de stad Amersfoort, zomaar een stad midden in Nederland.

 

 

Vragen over de documentaire, de tentoonstelling of het onderwijstraject?
info@sporenvanindie.nl – of via de website

Na vier eeuwen gemeenschappelijke geschiedenis heeft bijna 10% van de Nederlanders Indisch bloed in de familie. In de filmische documentaire ‘Sporen van Indië’ wordt de nationale geschiedenis door presentator Hans Goedkoop tot leven gewekt aan de hand van de historische verwevenheid tussen Indië en de stad Amersfoort, zomaar een stad midden in Nederland.

 

Producent Reda van der Putten werkte twee jaar aan het vooronderzoek. Presentator Hans Goedkoop schreef het script en presenteert de documentaire. Vele aspecten van de Indische invloeden op de complete Nederlandse maatschappij komen aan bod: De Indo’s, de Molukkers maar ook de veteranen en de Totoks, de plantages en de pensions.

 

Bekijk de trailer:

De documentaire ‘Sporen van Indië’ wordt binnenkort landelijk op meerdere plekken vertoond. Via de website kun je alvast aanmelden om een bericht te ontvangen als de speeldata en locaties van de landelijke vertoningen bekend zijn. Ook is het mogelijk dat de documentaire op locatie wordt vertoond.

Geheim aan de Rijn

De documentaire ontrafelt in ongeveer dertig minuten de mysterieuze geschiedenis achter de Defensiehaven in Arnhem.

interviews:
mijngelderland.nl


Oud-militairen vertellen, soms voor het allereerst, over hun ervaringen rondom deze geheime haven aan de Rijn.

De Defensiehaven was onderdeel van de IJssellinie: een waterlinie uit de Koude Oorlog die het land moest beschermen tegen een mogelijke invasie van de Sovjet Unie. De IJssellinie en daarmee de Arnhemse haven waren tot het einde van de Koude Oorlog uiterst geheim. Verhalen over deze tijd zijn daarom heel schaars.

documentaire:
Geheim aan de Rijn

En de verhalen die er zijn, zijn nog onbekend bij veel mensen. De documentaire ‘Geheim aan de Rijn’ brengt daar verandering in. Voor de Gemeente Arnhem interviewde Erfgoed Gelderland oud-militairen die getuige waren van deze verborgen geschiedenis.

Alletun Producties bracht de interviews samen tot een unieke documentaire.