menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

BIAK stories

In een filmische installatie (lees hier meer over deze tentoonstelling in Museum Sophiahof) verbeeldt Verhoeckx een geheime liefdesgeschiedenis, gebaseerd op het verhaal van haar ouders, tegen de achtergrond van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea. Ze creëert een nieuw narratief door het associatief gebruik van historisch beeld- en geluidsmateriaal uit verschillende archieven en uit de privé -collectie van haar ouders. 

 

De expositie nodigt ons uit om te kijken naar het gebruik van historisch beeld -en geluidsmateriaal door een aantal filmmakers bij het vertellen van de geschiedenis van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea. Wat voor materiaal gebruiken de makers? Welke verhalen steken er achter dit materiaal? Wat zien we eigenlijk? En hoe gebruiken de makers het archiefmateriaal om hun eigen verhalen te vertellen? 

 

© Piet ter Laag

Monique Verhoeckx:

“In mijn werk houd ik mij bezig met het effect van oorlog, dekolonisatie en diaspora en onderzoek ik thema’s als identiteit en trauma. Dit doe ik vanuit het perspectief van de tweede en derde generatie oorlogsgetroffenen. De verborgen geschiedenissen in mijn Indische familie zijn daarbij mijn inspiratiebron. Dat wat onzichtbaar en onuitgesproken is voor de buitenwereld, probeer ik voelbaar te maken en te vertalen via mijn werk. Mijn Indische achtergrond is verbonden met plaatsen en een tijdperk dat niet meer bestaat. BIAK Stories sluit thematisch aan bij mijn lange film over PTSS ‘Flat Earth’, gebaseerd op het verhaal van mijn vader en mijn opa, beiden veteraan en bij de documentaire ‘De Schattenberg’ over de aankomst en opvang in Nederland. Na WO-II, de daaropvolgende koloniale oorlog, de repatriëring en ontvangst in Nederland, komen mijn ouders op Biak terecht in het volgende dekolonisatieproces. De persoonlijke collectie dia’s, foto’s, brieven en voorwerpen is een dierbare herinnering aan mijn ouders en inspireren mij bij mijn werkwijze waarbij ik archiefmateriaal op een associatieve manier integreer en opnieuw gebruik om op een hedendaagse manier gecompliceerde verhalen te kunnen vertellen. Het land van de Papoea’s, waar mijn vader een verwantschap mee voelde en dat hij niet in de steek wilde laten, maakt mij nieuwsgierig en helpt mij in mijn zoektocht die ik graag wil delen en naar buiten brengen.”

 

 

Het multimediaproject BIAK Stories is een initiatief van beeldend kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx en Eddy Appels, directeur Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland/Cineblend. 

 

BIAK Stories was te zien in Gallery WM (Elandsgracht 35, Amsterdam) van 10 februari t/m 11 maart 2023.