menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

De Wederopbouw van mijn Leven

Rotterdam is mijn huis, biedt mij kansen en waardeert mijn kunstzinnige aanwezigheid

Samenwerking
Voor de ontwikkeling en productie van de tentoonstelling werkte het team van Ongekend Bijzonder nauw samen met de Centrale Bibliotheek.

Vijftien levensverhalen van Rotterdammers die ooit moesten vluchten. Vijftien verhalen die laten zien hoe zij in Rotterdam hun leven opnieuw opbouwden. Ferdows Kazemi bewerkte de verhalen uit Ongekend Bijzonder, Mladen Pikulić maakte de portretten. En Harry Hoek van de Centrale Bibliotheek Rotterdam ontwierp de tentoonstelling, geïnspireerd door het gedachtengoed van Enzo Mari.

In de tentoonstelling maken we kennis met de geschiedenis van vijftien Rotterdammers, met voorwerpen die hen dierbaar zijn en met hun beleving van Rotterdam. De nadruk van de verhalen ligt op de wederopbouw van hun leven in Rotterdam, elk verhaal verwoord in ongeveer 400 woorden. Vanzelfsprekend doen we de vertellers te kort als wij beweren dat hun verhalen in zo’n beperkt aantal woorden samen te vatten zou zijn. Wij lichten hier slechts een tipje van de sluier. De volledige interviews zijn, samen met alle geïnterviewden in Rotterdam, terug te vinden in het Stadsarchief Rotterdam en bij DANS.

Ga voor alle portretten naar ongekendbijzonder

Rotterdam Viert de Stad!

De tentoonstelling haakte aan op Rotterdam viert de Stad! een manifestatie over 75 jaar wederopbouw. De tentoonstelling was te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam van 12 mei tot en met 10 juni 2016. Een uitgelezen kans om daar ook nieuwe Rotterdammers bij te betrekken. In de terugblik schrijft RvdS: De tentoonstelling trok ruim 200.000 bezoekers!

 

Publicatie
Bij de tentoonstelling verscheen de publicatie “De wederopbouw van mijn leven” en een online tijdschrift.

Dat mijn verhaal nu in deze tentoonstelling terugkomt betekent dat ik mij, na 35 jaar, voor het eerst een echte Rotterdammer voel

 

Rotterdam is mijn huis, biedt mij kansen en waardeert mijn kunstzinnige aanwezigheid. Het is een stad met veel potenties waarin je kunt groeien. Ik zoek ruimte voor groei. En de ruimte voor groei krijg je niet cadeau, daar moet je je voor inspannen. Dat is het minste wat je kunt betekenen voor de stad die jouw huis is en jou vrede en rust geeft. Je creëert daarmee niet alleen ruimte voor jezelf, maar ook voor mensen om je heen. Dat verhoogt de kwaliteit van jouw leven en dat van anderen.

 

Juan Heinsohn Huala met zijn dochter Lisa en Hortensia Bussi, weduwe van Salvador Allende, bij het onthullen van het Salvador Allende-monument in Rotterdam, 1992

Juan Heinsohn Huala met zijn dochter Lisa en Hortensia Bussi, weduwe van Salvador Allende, bij het onthullen van het Salvador Allende-monument in Rotterdam, 1992