menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Stadsopera Onderweg

Wat zegt ons dan geschiedenis, als hij die weet waaraan hij leed er in gebleven is

 

Zondag 1 mei 2016 was de opvoering van de stadsopera Onderweg, een confrontatie tussen gecomponeerde muziek en oorspronkelijke muziek van vluchtelingen. Bob Zimmerman schreef de muziek voor Onderweg op basis van een libretto van Ruben van Gogh en gedichten van Baban Kirkuki. Dit libretto vond haar inspiratie in Ongekend Bijzonder, een oral history project met vluchtelingen. De muziek van Zimmerman buit de contrasten uit met de muziek uit Iran, Vietnam, Ethiopië en Syrië die binnen het raamwerk van de opera een dramatische plek heeft gekregen. Onderweg was te zien op de Culturele Zondag Bestemming bereikt op 1 mei 2016 op drie openbaar toegankelijke locaties in het centrum van Utrecht.

Libretto:
Stadsdichters Ruben van Gogh en Baban Kirkuki schreven het libretto van Onderweg op basis van de interviews van Ongekend Bijzonder.

In totaal bestond de vocale en instrumentele bezetting van de opera uit tachtig muzikanten en zangers van diverse achtergronden onder muzikale leiding van Jurriaan Grootes. In de hoofdrollen bariton Arash Roozbehi, mezzo-sopraan Nienke Nillesen en sopraan Tamar Niamut. De regie van Onderweg was in handen van Geert van Boxtel en Alejandra Peña.

Documentaire:

De stadsopera Onderweg volgt twee vluchtelingen op hun zoektocht naar een nieuwe identiteit en een nieuw bestaan. Zij duiken op in het Utrechtse Stadskantoor, het officiële gezicht van de stad. In het Utrechts Archief zijn zij op zoek naar inzicht, kennis en begrip. In TivoliVredenburg vindt een confrontatie plaats met de Utrechtse bevolking: wat betekent het om Nederlander te zijn?

 

Documentaire

In beelden, interviews en operafragmenten legde Ted Alkemade de totstandkoming van de de opera vast.