menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Podcast De Zwembadclub

George groeit op in het naoorlogse Amsterdam, in een arm gezin. Hij zwerft veel op straat rond. Om wat bij te verdienen scharrelt hij met geïnteresseerde mannelijke voorbijgangers. Hij wordt benaderd door een aardige fotograaf die de knaap in ruil voor geld laat poseren. Naakt. De fotograaf neemt hem tevens mee naar een openbaar zwembad waar arbeiderskinderen af en toe een avond mogen zwemmen. En dan krijgt het verhaal een bizarre wending. 

 

“Nou… en toen kwam de zwembadclub. Dat je in je blootje moest zwemmen. En dat er volwassen mensen zijn die dat op prijs stellen. En dan zat er altijd geld in je jaszak. Vijf gulden of zo.”

 

Annegriet Wietsma gaat met de herinneringen van hoofdpersoon George op zak, onderzoeken of ze zijn verhaal kan toetsen (feiten checken) met verhalen van andere mogelijke (oog)getuigen, in archieven en op locaties. Ofwel, een zoektocht naar de waarheid van een verborgen verleden. In dit interview lees je meer over de motivatie van de maker om deze serie te gaan maken en de rol van oral history. 

 

De zwembadclub is een podcast van de NTR, tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en is te beluisteren via de website en app van NPO Radio 1, de gratis NPO Luister-app en andere podcastplatforms.

 

Het verhaal is mede gebaseerd op het boek Verboden Foto’s; een Amsterdamse Roman, Helmut van de Berg (pseudoniem), Uitg Gigaboek, 2005-2019.

 

Luister ‘De zwembadclub’

Podcast Bob

De 6-delige podcast Bob is het verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster.

 

Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar de waarheid. Is Bob een levensgroot geheim dat ze haar hele leven met zich mee heeft gedragen, of de fantasie van een dementerende vrouw? Door middel van spannende storytelling technieken komt het oral history verhaal van Elsa tot leven. 

 

Bob is een podcast van NPO Radio 1, Audiocollectief Schik en VPRO Dorst.

Het Luisterarchief

 

website:

luisterarchief

 

podcast:

POD.LINK/HETLUISTERARCHIEF

Op verzoek van het archief haalt podcastmaker Peter de Ruiter de toekomst naar voren en spitst zijn oren. Hij ontdekt er uitzonderlijke stemmen, geluiden en muziek. Daar heeft hij zijn geluidsdocumentaires omheen gesponnen. Onder de titel Het Luisterarchief heeft hij zes afleveringen gemaakt, die sinds december 2021 alle kunnen worden beluisterd: ruim 5,5 uur luisterplezier in totaal. Klik voor meer informatie en bijbehorende illustraties naar:

hetluisterarchief.nl

 

Met tips van Peter de Ruiter: Zo maak je een podcastserie van ‘gevonden geluiden’ in 10 stappen

LAMMIE, De Hasjkotter

Rik Bouman

Senior Private Banker bij Van Lanschot. Podcast Host, Spreker, Sportfreak

 

LAMMIE-DE-HASJKOTTER

 

Luister ook naar “Hé Pa” van dezelfde maker:

 

HE-PA-HET-SPORTLEVEN-IN-DE-JAREN-60

Het staat bekend als de smokkeltocht der smokkeltochten als in maart 1974 de HD 160, beter bekend als Lammie, uitvaart richting Libanon. De meest bijzondere karakters raken bij dit avontuur betrokken. En wie zijn er nu eigenlijk al op de hoogte van deze smokkeltocht nog voordat de viskotter is uitgevaren? Bizarre omstandigheden op de heenreis en de meest krankzinnige achtervolging van de marine, douane en de rijkspolitie te water op de terugreis. En dan opeens is de Lammie verdwenen. Dit avontuur wordt gezien als het begin van de grootschalige politie-acties tegen de drugshandel.

 

De Deventer Mediazaak

Zesdelige podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek. Podcastmaker Annegriet Wietsma borduurt daarmee voort op het boek De Deventer Moordzaak; het complot ontrafeld van journalist Bas Haan. In de podcast is een belangrijke rol weggelegd voor Michael de Jong, die door de media verdacht werd gemaakt en bestempeld als ‘de klusjesman’. Hij vertelt hoe de affaire zijn leven tot op de dag van vandaag bepaalt.