Op 4 oktober 2022 is het precies dertig jaar geleden dat een Boeing 747 van luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. Een ingrijpende gebeurtenis die veel mensen vandaag nog steeds met zich meedragen. De expositie geeft het gevoel dat Amsterdammers bij de ramp hebben weer. Hoe herdenken zij? En op welke manier verwerken verschillende generaties dit trauma?
Deze kleine tentoonstelling opent op 25 september 2022 en is onderdeel van het project Collecting the City. Dit project ‘verzamelt’ en presenteert het Amsterdam Museum samen met gemeenschappen, particulieren en instellingen uit Amsterdam de verhalen en objecten van de stad van nu.
Meer info over de tentoonstelling
Vanaf 2020 is House of Hiv bezig met onderzoek naar en interviews over de geschiedenis getroffen Hiv-community’s. De uitdaging was om een inclusieve tentoonstelling te maken. Waarbij ze het onzichtbare zichtbaar maken.
House of Hiv is een huis in aanbouw en een begin in het archiveren en documenteren van de geschiedenis van de Nederlandse hiv-gemeenschap.
Meer informatie vind je op de website houseofhiv.nl.
tentoonstelling:
Bekijk de beelden van veelbetekenende en markante orgelmannen en -vrouwen in de tentoonstelling Straatbeeld van het Museum van Speelklok tot Pierement.
In het kader van het Oral History Project rond de draaiorgelcultuur in Nederland zijn er diverse interviews gehouden met verschillende befaamde orgelmannen en -vrouwen. De straatorgelcultuur is een prachtige cultuur die niet verloren mag gaan, en een groot deel van deze cultuur zit in de mensen.
video’s:
museumspeelklok.nl/videos
Bekijk de video’s waarin o.a. Tine en Leon Perlee, Ruud Brienen, Joop Budding, Jan Kees de Ruijter, Pieter van Aken en Franky Vlaeminck hun verhaal vertellen. Een prachtig tijdsdocument, dat zover terug gaat als de geïnterviewde zich kunnen herinneren. We leggen een deel van de Nederlandse geschiedenis rondom straatorgels vast, via de verhalen van orgelbouwers en restauratoren, exploitanten, orgeldraaiers en liefhebbers, inclusief de jongste generatie.
Het Oral History Project is onderdeel van de tentoonstelling Straatbeeld, die nu te zien is in het museum. In de tentoonstelling zijn drie van de in totaal acht interviews te zien.
Bekijk hier de video’s van het Oral History Project.
Meer afleveringen vind je terug op het YouTube-kanaal van Museum Speelklok of op de videopagina.
Een podium om hun eigen perspectieven op de verhalen van Limburg te vertellen
Gastcurator:
Yvette Kopijn van stichting Zieraad
Dekolonisatie
In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. De daaropvolgende Dekolonisatieoorlog zette de dekolonisatie van Nederlands-Indië in gang. Deze periode heeft grote impact gehad op de levens van vele mensen in Indonesië en Nederland.
Tentoonstelling
De tentoonstelling ‘Van Daar & Van Hier’ laat zien hoe deze gebeurtenissen het leven van jonge Limburgers met Indische en Molukse wortels vandaag nog steeds beïnvloedt.