menu
Geef een of meerdere zoektermen op.
Gebruik dubbele aanhalingstekens om in de exacte woordvolgorde te zoeken.

Onze Mijnwerkers

Wat maakten de mijnwerkers mee ondergronds? Hoe kijken ze terug op de bijzondere kameraadschap?

Afleveringen:

l1.nl/onze-mijnwerkers

De Limburgse regionale zender L1 zond in 2015 de 35-delige tv-serie Onze Mijnwerkers uit, waarin tientallen oud-koempels en hun familieleden persoonlijke herinneringen ophaalden.

 

Wat maakten ze mee ondergronds? Hoe kijken ze terug op de bijzondere kameraadschap?
En wat vonden ze van de opzichters, mijnheer pastoor, de immigranten en het verenigingsleven?

 

Alle afleveringen zijn ook te zien op www.L1.nl/onze-mijnwerkers

 

De serie is gebaseerd op het oral history-project “Onze Mijnwerkers”, een initiatief van oud-Heerlenaar Eugène van den Bosch, filmmaker, die al een aantal films over oud-mijnwerkers in Zuid-Limburg heeft gemaakt: in 1981 de documentaire Mijn Monument, in 1990 Afstand van de Berg, vertellingen uit de mijnstreek en de zes-delige serie Zwarte Ogen in 2004. In 2005 kwam hij met het idee naar filmmaker/producent Joost Verheij van MM Film-produkties en sindsdien hebben ze het project samen ontwikkeld en geproduceerd.

Van Daar & Van Hier

Een podium om hun eigen perspectieven op de verhalen van Limburg te vertellen

Gastcurator:

Yvette Kopijn van stichting Zieraad

Dekolonisatie

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. De daaropvolgende Dekolonisatieoorlog zette de dekolonisatie van Nederlands-Indië in gang. Deze periode heeft grote impact gehad op de levens van vele mensen in Indonesië en Nederland.

 

Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Van Daar & Van Hier’ laat zien hoe deze gebeurtenissen het leven van jonge Limburgers met Indische en Molukse wortels vandaag nog steeds beïnvloedt.

 

 

limburgsmuseum.nl