Een boek op basis van honderden oral history interviews
Congo. Een geschiedenis.
David Van Reybrouck
De Bezige Bij, 2010
9789403128337
Er is aan het begin van de eenentwintigste eeuw nauwelijks een roeriger natie dan Congo, het reusachtige land in het hart van Afrika, dat barst van de grondstoffen die onontbeerlijk zijn in onze moderne tijd – én van de gruwelijke conflicten. Hoe kon de vroegere, relatief rustige kolonie van België, sinds 1960 onafhankelijk, zo veranderen?
David Van Reybrouck beschrijft de verbijsterende geschiedenis van Congo, van ruim voor de komst van de ontdekkingsreiziger Stanley tot en met de invloed van China in de laatste tien jaar en de recente economische crisis. Van Reybrouck baseert zich niet alleen op zeldzaam archiefmateriaal en baanbrekend onderzoek, maar vooral ook op honderden oral history interviews die hij met Congolezen afnam. Zijn ooggetuigen gaan van eeuwlingen tot kindsoldaten, van rebellenleiders tot smokkelaars, van ministers tot maniokverkoopsters. Hun verhalen heeft de auteur in zijn grote geschiedenis geïntegreerd.
Meer informatie over het boek en David van Reybrouck is hier te vinden
In een filmische installatie (lees hier meer over deze tentoonstelling in Museum Sophiahof) verbeeldt Verhoeckx een geheime liefdesgeschiedenis, gebaseerd op het verhaal van haar ouders, tegen de achtergrond van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea. Ze creëert een nieuw narratief door het associatief gebruik van historisch beeld- en geluidsmateriaal uit verschillende archieven en uit de privé -collectie van haar ouders.
De expositie nodigt ons uit om te kijken naar het gebruik van historisch beeld -en geluidsmateriaal door een aantal filmmakers bij het vertellen van de geschiedenis van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea. Wat voor materiaal gebruiken de makers? Welke verhalen steken er achter dit materiaal? Wat zien we eigenlijk? En hoe gebruiken de makers het archiefmateriaal om hun eigen verhalen te vertellen?
© Piet ter Laag
Monique Verhoeckx:
“In mijn werk houd ik mij bezig met het effect van oorlog, dekolonisatie en diaspora en onderzoek ik thema’s als identiteit en trauma. Dit doe ik vanuit het perspectief van de tweede en derde generatie oorlogsgetroffenen. De verborgen geschiedenissen in mijn Indische familie zijn daarbij mijn inspiratiebron. Dat wat onzichtbaar en onuitgesproken is voor de buitenwereld, probeer ik voelbaar te maken en te vertalen via mijn werk. Mijn Indische achtergrond is verbonden met plaatsen en een tijdperk dat niet meer bestaat. BIAK Stories sluit thematisch aan bij mijn lange film over PTSS ‘Flat Earth’, gebaseerd op het verhaal van mijn vader en mijn opa, beiden veteraan en bij de documentaire ‘De Schattenberg’ over de aankomst en opvang in Nederland. Na WO-II, de daaropvolgende koloniale oorlog, de repatriëring en ontvangst in Nederland, komen mijn ouders op Biak terecht in het volgende dekolonisatieproces. De persoonlijke collectie dia’s, foto’s, brieven en voorwerpen is een dierbare herinnering aan mijn ouders en inspireren mij bij mijn werkwijze waarbij ik archiefmateriaal op een associatieve manier integreer en opnieuw gebruik om op een hedendaagse manier gecompliceerde verhalen te kunnen vertellen. Het land van de Papoea’s, waar mijn vader een verwantschap mee voelde en dat hij niet in de steek wilde laten, maakt mij nieuwsgierig en helpt mij in mijn zoektocht die ik graag wil delen en naar buiten brengen.”
Het multimediaproject BIAK Stories is een initiatief van beeldend kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx en Eddy Appels, directeur Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland/Cineblend.
BIAK Stories was te zien in Gallery WM (Elandsgracht 35, Amsterdam) van 10 februari t/m 11 maart 2023.